­ AMİNTAS KAYA MEZARLARI | Kültür Portalı

Amintas Kaya Mezarları - Muğla

Dik kayalık yamaç üzerine oyularak yapılmış üçü tapınak tipinde, diğerleri sivil mimari örneklerini yansıtan birçok kaya mezarları bulunmaktadır.

Tanıtma Genel Müdürlüğü

Üç tapınak tipinden biri olan ve halk arasında “Kral Mezarı” olarak bilinen bu mezar diğer iki mezara göre nispeten daha sağlam kalmıştır. Doğu ante duvarının orta bölümündeki “Hermapias Oğlu Amintas” yazısı nedeniyle Amintas Mezarı olarak isimlendirilmiş olan ve MÖ 4. yüzyıla tarihlenen İon düzenli in antis (anteler arasındaki iki sütunun bulunduğu tapınak tipi) planlı bir tapınağın ön cephesinin kayaya yansıtılmış biçimidir.

Gravürlerden Fotoğraflara Türkiye, Kültür Ve Turizm Bakanlığı Yayınları

Mezar odasına açılan bölümde, dört ana panele ayrılmış kapı tasviri vardır. Odanın iç kısmında düz ve kaba işlenmiş bir tavan ve üç adet kline bulunmaktadır.

Şehrin simgesi olan Amintas Kaya Mezarı ve hemen doğusunda aynı dik yamaç cephesindeki diğer mezarlar Likya Bölgesi’nin metal ve ahşap işçiliği hakkında bilgi veren en iyi örneklerdir.

Kaynak: Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü
Anıt Mezar
Kesikkapı, 117. Sk. No:3, 48300 Fethiye/Muğla

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 16136    Eklenme Tarihi : 30 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 08 Kasım 2021 Pazartesi