­ KARALAMOS'UN MEZARI/AKPINAR KAYA MEZARI | Kültür Portalı

KARALAMOS'UN MEZARI/AKPINAR KAYA MEZARI - Manisa

Adı KARALAMOS'UN MEZARI/AKPINAR KAYA MEZARI
Mah. Köy - Mevkii YUKARI ÇOBANİSA
Adres YUKARI ÇOBANİSA TURGUTLU KARA YOLUNUN YAKLAŞIK10. KM SİNDE
Pafta K19 d4
Vakfiye
Genel Tanım Turgutlu’ya giden karayolunun güney kenarında, Spil Dağı kayalığının en alt kısmında tümüyle ana kayaya oyulmuş, basamaklı kaya mezarıdır. Bulunduğu alan Spil Milli Park alanı içinde kalmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Sipil Dağı eteklerinde, dağın Turgutlu-Manisa kara yoluna bakan yamacında yer alan kaya mezarı, ana kaya kütlesine oyularak yapılmıştır. Ana kaya içerisine oyulmuş olan beş adet uzun basamak ve ortada yer alan giriş kapısının önüne gelecek şekilde yapılmış iki adet daha kısa basamakla ulaşılan mezar, bir ön oda ve bu odadan geçilen daha küçük ikinci odadan oluşmaktadır. Girişteki ön odanın biçimi tonoz şeklinde ana kayaya oyulmuştur. Dikdörtgen biçimli mezar giriş kapısında yakın zamanda takılmış demir bir kapı vardır. İki yan ve arka kısmı ana kayadan ayrılmak için derin bir şekilde kazılmış olan kaya mezarı, yakın zamanlarda dinamit deposu olarak da kullanıldığı için mekan tabanları büyük ölçüde kırılarak tahrip olmuştur.
Tescil Kararı İzmir 2 Nolu KTVKK 04.06.2008/3976