­ ÇUKUR HAMAM | Kültür Portalı

ÇUKUR HAMAM - Manisa

Yaptıran İshak Çelebi
Yapım Tarihi 14.YY
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Ulu camii külliyesinin parçasıdır. Dört eyvanlı, merkezi kubbeli hamam tipinin bir örneğidir.
Rutubet C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kare planlı ve kubbe örtülü mekanın iç duvar kenarlarına yüksek taş şekiller yapılmıştır. Tonoz örtülü soğukluk bölümünden kubbeli ılıklık kısmına geçilir. Ilıklık ile camekan arasında kalan küçük kubbeli oda usturalık bölümü olmalıdır. Ilıklık kısmının doğusu, dört eyvanlı ve halvetli sıcaklık kısmıdır. Merkezi kubbenin altına rastlayan yerdeki göbek taşı ve kurnaları yok edilmiş, tana döşemeleri de yer yer kaldırılmıştır. Beşik tonozlu eyvanların aralarında kalan halvetlerin üstü kubbe ile örtülmüştür. Güney yönündeki halvetlerin ve eyvanın bitişiğindeki su haznesi oldukça sağlam bir durumdadır, fakat külhanı yıkılmış olduğundan ve üstüne gecekondular inşa edildiğinden, külhanın ocağı toprak altında kalmıştır. Moloz taş ve örgü ile inşa edilmiş hamamın camekan bölümüne batı yönündeki bir kapıdan girilir. Tromp bingilerin kullanıldığı bir kubbe ile örtülmüş olan camekanın duvar kenarları bir basamakla çıkılabilen taş sekiler halindedir. Sekilerdeki sivri kemerli nişler sağlam durumda, şadırvanın ise sadece yeri bellidir. Kuzeydeki küçük bir kapıdan sivri tonozlu, "soğukluk" denebilecek küçük bir mekana geçilir. Ara duvarla ikiye bölünmüş soğukluğun sol (batı) tarafı tuvalet olarak düzenlenmiştir. Hamam yapı kütlesinin kuzeybatı köşesi, camekandan biraz küçük, üçgen bingi geçişli bir kubbe ile örtülmüş, üç tarafı taş sekilerle çevrili "ılıklık" bölümüdür. Camekanın, ılıklık ve soğukluk arasında kalan küçük kubbeli hacımda "usturalık" bölümü olmalıdır.
Tescil Kararı İzmir 1 Nolu KTVKK 02.06.1988/348