­ ATTAR HOCA (KARAKÖY) CAMİİ | Kültür Portalı

ATTAR HOCA (KARAKÖY) CAMİİ - Manisa

Yapım Tarihi H.885 - M.1480
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Kırma çatılı, ahşap tavanlı bir camiidir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kırma çatılı ahşap tavanlı caminin son cemaat yeri cami yüksekliği ile aynı seviyede olup yeni camiden daha uzundur. İki katlı sivil bir mimarlık örneğinden farkı olmayan son cemaat yerinin cephesine dikey dikdörtgen formlu dokuz pencere açılmıştır. Alt katı sofa biçimindedir. Son cemaat yerinden camiye girildiğinde mihrabının yuvarlak basık bir niş olduğu, süslemesiz ahşap bir tavanla kaplandığı, duvarlarının ise modern banyo fayansları ile kaplanmış olduğu görülür. Gövde ve petek kısmı yatay şeritlere bölünmüş bir şerit düz beyaz sıvalı, diğer şerit tuğla zencirek Kurtuluş Savaşı sırasında tamamen yanan cami sonradan temelleri üzerine yeniden inşa edilmiş fakat yeni yapı caminin özgün özelliklerini yaşatamamıştır. Kare kaideli ve silindirik gövdeli minaresi, devrinin stiline uygun tek mimari öğesidir. (Yangın sonrası yapılan pencere ve sövelerin işçiliği dikkat çekicidir.) ATTAR ECE (HOCA) KİMDİR?: Attar Ece Efendi, Saruhanoğulları Devrinde halvet-i şeyh olan Revak Sultan’ın kardeşidir.
Tescil Kararı İzmir 1 Nolu KTVKK 02.06.1988/348
Yayın Dizini Uluçay- Gökçen, 1939, 118 / Köklü, 1970, 18 / Karadanışman, 1977, 27-28 / Emecen, 1989, 93, 98/ Acu