­ KYBELE KAYA KABARTMASI | Kültür Portalı

Kybele Kaya Kabartması - Manisa

Akpınar mesire alanında düz kaya üstünde oturur biçimde betimlenen Kybele Kaya Kabartması bulunmaktadır. Kayaya oyulmuş bu figür 8x10 metre yüksekliğindedir. Hava koşullarının etkisiyle bazı kısımları bozulmuşsa da, her iki eli ile göğsünü kavraması, silindir biçiminde başlık giymesi günümüzde seçilebilmektedir. Kabartmanın sağ tarafında dört Hitit hiyeroglifinin izleri zorlukla görülebilmektedir. Kybele Kaya Kabartması, M.Ö. 13. yüzyılın ikinci yarısına tarihlendirilmektedir. Kybele, bütün Anadolu yarımadasında tapınılmış olan ana tanrıçadır. (Magna Mater). Ana tanrıça Kybele’nin “Sipylene” adı altında Magnesia’da bir kült oluşturduğu belirtilmektedir. Kybele, Magnesia sikkelerinde de betimlenmiştir.

Kaynak: Manisa Valiliği. (2012). Manisa Rehberi 2012. Manisa: Manisa Valiliği Kültür Yayınları.

Manisa Gezilecek Yerler

Kaya Kabartması
Kültür Turizmi
Manisa - Turgutlu karayolu üzerinde, Manisa kent merkezine yedi kilometre uzaklıkta bulunan Akpınar mesire alanındadır.
Akpınar Mesire Yeri

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 19185    Eklenme Tarihi : 31 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 01 Nisan 2021 Perşembe