­ SİLAHTAR MUSTAFA PAŞA KERVANSARAYI | Kültür Portalı

SİLAHTAR MUSTAFA PAŞA KERVANSARAYI - Malatya

Pafta L40-B1
Yaptıran Mustafa Paşa
Yapım Tarihi H. 1047 (M. 1637)
Yapan Halep Mimarbaşısı Üstad Mehmet’in oğlu Üstad Ebubekir.
Vakfiye
Genel Tanım Alacakapı Mahallesinde, 1637 tarihinde IV. Murat’ın silahtarı Bosnalı Mustafa Paşa tarafından 68 x 76 m. boyutunda dikdörtgen bir alan üzerine, açık avlu ve kapalı hol olarak inşa edilmiştir.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 22.06.2006 tarih ve 128 sayılı Koruma Kurulu kararına istinaden 2007-2010 yıllarında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu gerçekleştirilmiştir. Restorasyonda; kervansarayın ön yüzünü çevreleyen dükkanlar kaldırılmış, mescit bölümü, revaklar, havuz bölümü ve duvarlar restore edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Kemerli olan giriş kapısının her iki yanında bir oda görülür. Bu kapının üstünde duvar içerisinden merdivenle çıkılan bir mescit olduğu sanılan kısma varılır. Hol’ün avluya bakan yüzünde ve girişin her iki yakasında üstleri tonozla örtülü altışar oda sıralanır. Asıl kapalı kısmın üstü ise uzunlamasına uzanan üç sıra tonozla örtülmüştür. Tonozlar sade ayaklar üzerine basmaktadır. Kalın olan duvarların hantal görünümlerini pencereleri yüksekten açmakla giderilmiştir. Ortası avlulu ve çevresi revaklı kervsansaraylar grubundandır. Hanın iki kitabesi mevcuttur. Biri hala içhan girişinin kapısının üstünde, diğeri ise kapısının üzerindedir.
Orjinal Kullanım Han
Bugünkü Kullanımı Sanat Galeri
Tescil Kararı 11.06.1977/A-610

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 781    Eklenme Tarihi : 04 Aralık 2015 Cuma    Güncellenme Tarihi : 30 Aralık 2015 Çarşamba