­ SAHABİYYE-İ KÜBRA MEDRESESİ | Kültür Portalı

SAHABİYYE-İ KÜBRA MEDRESESİ - Malatya

Mah. Köy - Mevkii Meydanbaşı
Adres Battalgazi
Pafta L40-B1
Yaptıran Sahabettin Hızır
Vakfiye
Genel Tanım Ulu Camii güneyine düşen bu medrese, günümüzde oldukça harap durumdadır. Yapının plânı hakkında bir bilgi edinilememiştir. Ulu Caminin güneyinde büyük Şahabiyye-i Kübra Medresesi, batı yönünde ise Şahabiye-i Suğra Medresesi bulunmaktaydı. Bugün sadece Kübra Medresesi’nin kalıntıları bulunmaktadır.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Alanda 2011 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğünce temizlik ve kazı çalışması yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Şahabiyye-i Kübra Medresesi’ni yaptıran kişinin Sahabettin Hızır olduğu BOA-TD 156’daki arşiv kayıtlarından anlaşılmaktadır. Malatya ve civarını gezmiş olan A. Gabriel’in, F. Grenard’dan nakline göre; medresenin Malik Eşref zamanında (1367 - 1376) “Mimar Semaddin Muhammed İbn Osman ve Takvur oğlu Stefan isimli Ermeni ustaya” tamir ettirildiği yazmaktadır. Bu medreselerin 1913 yılına kadar kullanıldığı Vakıf gelir tutanaklarından anlaşılmaktadır. Sultan Selim Han tarafından vakfına değirmen ve bahçe gelirinin bağlanmış olduğuna dair kayıtlar mevcuttur (BOA-TD 156 s.25), bu kaydın dışında medrese hakkında başka bir bilgiye sahip değiliz. Alanda 2011 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğünce temizlik ve kazı çalışması yapılmıştır.
Orjinal Kullanım Medrese
Tescil Kararı 11.06.1977/A-610

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3432    Eklenme Tarihi : 04 Aralık 2015 Cuma    Güncellenme Tarihi : 30 Aralık 2015 Çarşamba