­ İNÖNÜ ANITI | Kültür Portalı

İNÖNÜ ANITI - Malatya

Adı İNÖNÜ ANITI
Mah. Köy - Mevkii Saray
Adres Battalgazi
Pafta L40-B4
Diğer Özellikler
Yaptıran Dönemin Malatya Valisi Ahmet Kınık başkanlığında 6 kişilik bir komite tarafından yaptırılmıştır.
Yapan Nejat Sirel ve Hakkı Atamulu
Vakfiye
Genel Tanım Anıt Vilayet Konağı önündeki meydanlıkta olup 1946 yılında yapımına başlanmış 1947 Aralık ayında tamamlanmıştır. Dönemin Malatya Valisi Ahmet Kınık başkanlığında Faik Bitlis, Abidin Karakaş, Osman Tandır, Yahya Kayahan ve Emin Yakın’dan kurulu 6 kişilik bir komite tarafından halktan toplanan yüzaltmışbin liralık bağışla heykeltıraş Nejat Sirel ve heykeltıraş Hakkı Atamulu tarafından yapılmıştır. Anıt, kaide ve bronz heykelden müteşekkildir. Kaide 1945 yılında müteahhit Sait Merzeci tarafından yapılmıştır. İnşaatta kullanılan taşlar düzgün işlenmiş dikdörtgen formlu antik beyaz taştandır. Kaide 4,50 x 3,80 m. ebadında, 2,95 m. yüksekliğinde olup bu kaidenin zeminine üç basamaklı merdivenle çıkılmaktadır. Kaidenin 4 cephesinde 8 figür bulunmaktadır. Ön cephe ve arka cephede tunç nişler içerisinde iki figür kompoze edilmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Anıtın kaidesinin dört cephesinde de tunç kabartmalar yer almaktadır. 1. Ön Cephe: 225 x 90 cm. ebadında iki ayrı tunç niş içerisinde sağda; İstiklal savaşına katılan tam teçhizatlı Mehmetçik bulunmaktadır. Her iki ayağı yana açık, sağ ve sol elle ayakları arasına koyduğu tüfeği üst gerdaneden tutarken baş hafif sağa dönüktür. Solda muharip genç kadın yukarı kaldırdığı bayrağı tutmaktadır. Her ikisinin arasında bronzdan levha üzerine kabartma tunçtan büyük harflerle, “Adın Temiz Hatıran Aziz Kalacak” ibaresi ve 1947 tarihi yazılıdır. 2. Arka Cephe: Yine iki ayrı bronz niş içerisinde 225 x 90 cm. ebadında, sağda genç bir sporcu sol elinde disk tutarken vücut profilden, baş sağa dönüktür. Solda ince uzun yapılı elbiseli öğrenci sol elinde kitabı, sağ eli ile bir meşale tutarken baş ve vücut sola dönük olarak tasvir edilmiştir. 3. Sağ Cephe: 2 x 2. 20 m. ebadında bronz niş içerisinde bir buğday tarlası içerisinde kadın ve erkek çiftçi bulunmaktadır. Kadın ayakta, başında eşarbı, bluz ve şalvar giysileri içerisinde sağ eli ile buğday başağını tutmakta, baş tam profil, vücut yarım profilden tasvir dilmektedir. Erkek köylü solda, kadına dönük, şalvarlı, sol ayak ileride, sol elle tırpan tutmaktadır. 4. Sol Cephe: 2 x 2.20 m. ebadında olup iki orta yaşlı erkek figürü çekici, örsü ve pensesiyle tasvir edilmişlerdir. Belden yukarısı çıplaktır. Sağdaki figür elindeki çekicin sapını örse dayamış, sol eliyle penseyi tutmuştur. Soldaki figür ise sol elini arkadaşının sağ omzuna koymuş, sağ elindeki çekicini örsün üzerine dayamıştır.
Orjinal Kullanım Heykel
Bugünkü Kullanımı Heykel