­ NAMAZGÂH | Kültür Portalı

NAMAZGÂH - Malatya

Adres Battalgazi
Pafta L40-B1
Yaptıran Saceddun Lahak Oğlu Kemaleddin Kâmyar
Yapım Tarihi H. 640 (M. 1242)
Vakfiye
Genel Tanım Roma şehir surunun dışında, Malatya - Battalgazi yolunun sağında yer alır. 9,90 x 12,70 boyutunda dikdörtgen planlı kaide, düzgün kesilmiş taşlar Namazgâh’ın alt yapısını oluşturur. Bu alt yapının üzerine inşa edilen doğu-batı ve kuzey duvarları 80 cm. yüksekliğinde, 40 cm. kalınlığında olup silme taştan ibarettir. Kıbleye bakan duvar ise 6 m. yüksekliğinde ve tam ortasında mihrap yer almıştır. Mihrabın sağ tarafında 8 basamaklı minber görülür. Mihrabın karşısına düşen 60 cm. genişliğindeki kapı içeri girişi sağlamaktadır.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2008 yılında restore edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Mihrabın üst köşelerine yakın iki yanında birer mühür görülmektedir. Bu mühürlerde Memluk Sultanı, Sultan Melikul Eşref Ebu’l Nâsır Kayıdbay lakaplarını ihtiva etmektedir. Namazgâh’ın yapılış ve onarım tarihlerini belirten kitabelerin birinde; II. Keyhüsrev zamanında Saceddun Lahak Oğlu Kemaleddin Kâmyar adına 1242 yılında yaptırıldığı, 1473 yılında ise onarım gördüğü yazılıdır.
Tescil Kararı 11.06.1977/A-610

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1808    Eklenme Tarihi : 04 Aralık 2015 Cuma    Güncellenme Tarihi : 30 Aralık 2015 Çarşamba