­ MİR-İ LİVA AHMET PAŞA CAMİİ | Kültür Portalı

MİR-İ LİVA AHMET PAŞA CAMİİ - Malatya

Adres Arapgir
Pafta J40-C3
Yaptıran Ahmet Paşa
Yapım Tarihi 18. YY. İlk Dönemi
Vakfiye
Genel Tanım Kubbesiz olan caminin ana mekânı doğu-batı yönünde gelişmiş dikdörtgen durumundadır. Son cemaat yeri sonradan kapatılmıştır. Caminin tümü düzgün yontulmuş kesme taştan yapılmıştır. Yapı 370 m2 alan üzerindedir.
Yapılan Onarımlar 2013 yılında restore edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Asıl mekân 8 sütun üzerine sivri kemerlerden oluşan ve mihrap duvarına paralel üç nef’e ayrılmıştır. Sütunların 4’ü yarım sütun formunda olup duvar içindedir. Birinci ve ikinci sahının sağında ve solunda iki kat halinde ahşaptan motifler sıralanır. Tam orta kısımda ise mahfil dairesel bir balkon şeklinde çıkıntı yapar. Mahfil çıkışı sağdandır. Caminin örtü sistemi ahşap çatıdır. Pencereler her sahını ortalayacak tarzda iki kat olarak yapılmıştır. Mihrap ve cümle kapısının bulunduğu duvarda ikişer pencere bulunur. Pencerelerin dış görünümü çok güzel bir teşkilatlanma gösterir. İki sıra pencere arasında bir silme yer alır. Üst kat pencereleri daha süslü olup yuvarlak kemerlidir. Alt kat pencerelerinin sivri kemerleri ise ince sütuncukların üzerine oturur. Caminin temeli arazinin durumuna göre oldukça yüksek tutulmuştur. Bu durum tüm Arapgir camilerinde görülebilir. Mihrap girişin tam karşısında olup alçı işçiliği görülür. Mihrap nişini üç sıra bordür çevreler. Dikey olan bu bordürleri mukarnas işli iki yatay kuşak keser. Böylece mihrap üç yatay kısma ayrılmıştır. En alttaki bölüme mihrap hücresi, ikinci bölüme mihrap kemeri işlenmiştir. Mihrap kemeri yuvarlak olup başlıkları bitkisel tezyinli sütuncukların üzerine oturur. Köşe dolgularında iki kabara ile bitkisel motifler yer alır. En üstte yer alan taç kısım barok işçilik gösterir. Mihrap, olduğundan çok abartılarak yapılmıştır. Minber ahşap olup Barok tarzda işlenmiştir. Minaresi batı köşede yer alır. Gövdesi 16 köşeli olup kare bir kaide üzerine oturtulmuştur. Kesme taştan inşa edilmiştir. Cami XVIII. yy ilk yıllarına tarihlendirilmektedir. 2013 yılında restore edilmiştir.