­ HÜKÜMET KONAĞI | Kültür Portalı

HÜKÜMET KONAĞI - Malatya

Adı HÜKÜMET KONAĞI
Mah. Köy - Mevkii Saray
Adres Battalgazi
Pafta L40-B4
Vakfiye
Genel Tanım Yapı doğu-batı doğrultulu, simetrik U planlıdır. Üzeri Marsilya tipi kiremit kaplı olup kırma çatılıdır. Bina. üç yapının birleşmesinden meydana gelmiştir. U planlı ve üç katlı yapı ana binayı oluşturmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Bu yapının doğu ve batı cephelerine, dikdörtgen planlı, iki katlı yapılar eklenmiştir. Bu iki yapı güney cephede, U planlı ana yapının kollarıyla düz bir cephe oluşturmakta ve cephede aynı zamanda kat farkından dolayı kademelenme yaratmaktadır. Bodrum üzeri üç kat olarak inşa edilen yapının kuzey, güney, doğu ve batıda olmak üzere birbirine simetrik olarak yerleştirilmiş, dört cepheden girişi bulunmaktadır. Binaya asıl giriş kuzey ve batı cephesinden sağlanmaktadır. Yapının ön cephe (kuzey) ortasına yerleştirilen giriş, dışa taşkındır. İki katlı olan giriş kısmının üstü balkon olarak işlev görmektedir. İki sahanlıklı merdivenle çıkılan ve düzgün kesme taşla kaplı giriş kısmının birinci katında, yan yana yerleştirilmiş çift kanatlı, ahşap üç kapı mevcuttur. Bu kapılardan ortadaki kullanılmaktadır. Sağ ve sol baştaki kapıların yanına dikdörtgen formlu, birer pencere, giriş kısmının ikinci katına ise bu pencere ve kapıların üst hizasına gelecek şekilde, beş pencere yerleştirilmiştir. Ön cephede girişin sağında ve solunda toplam ellidört pencere, giriş kısmının üstünde ise beş pencere yer almaktadır. Yapının doğu ve batı cepheleri hemen hemen aynı özelliklere sahiptir. Her iki cephede de giriş kısımları, yapıda iki kat boyunca girinti yapmaktadır. Bu kısma, biri yapıya bitişik üç düzgün kesme taş kolon yerleştirilmiştir. Yapının batısında, biri giriş, diğeri çıkış olmak üzere iki kapı bulunmaktadır. Bu cepheye sonradan rampa eklenmiştir. İki katlı yapının batı cephesi düz olup pencere yoktur. Buna karşılık doğuda bulunan iki katlı yapının cephesi pencerelidir. Doğu cephesindeki giriş, çift kanatlı ahşap kapılıdır. Bu kapı ve dökme mozaik iki sahanlıklı merdiven orijinal halini korumaktadır. Yapının güneyindeki giriş, kuzeydeki ana girişin simetriğine yerleştirilmiştir. Yan yana yerleştirilmiş çift kanatlı, ahşap üç kapı mevcuttur. Bu kapılardan doğudaki hala özgün haldeyken, diğer iki kapı değiştirilmiştir. Bu kapıların üst hizasına gelecek şekilde yerleştirilen dikdörtgen uzun pencereler yapıda orijinalliğini koruyan pencerelerdendir. Giriş kısmının pencereleri orijinaldir. Güney, doğu ve batıdaki üçüncü kat pencereleri hariç yapıdaki pencere ve kapılar taş sövelidir. Binanın yaklaşık olarak bir metre yüksekliğindeki subasmanı taş kaplamadır. Üç katlı yapıda idari birimler yer almaktadır. Odalar, karşılıklı olarak bir koridor etrafında yerleştirilmiştir. 2011 yılı sonlarında restorasyonuna başlanmıştır. Yapı 2100 m2 alan üzerindedir.
Bugünkü Kullanımı Resmi Kurum