­ POLAT SULU MAĞARA | Kültür Portalı

Polat Sulu Mağara - Malatya

Doğanşehir İlçesi Polat Kasabası'nda bulunmaktadır. Kasabaya kadar ulaşım, asfalt yol ile sağlanmaktadır. Polat kasabasından sonra 6 kilometre stabilize yolu da araç ile aşmak mümkündür. Ancak, yolun mağaraya kadar ulaştırılması çalışmaları henüz tamamlanmadığından mağaraya ulaşabilmek için biraz yürümek gerekmektedir. Mağaraya dar ve alçak bir girişten geçilerek girilmektedir. Mağaranın zemini içindeki rutubetten ötürü kaygan bir durumdadır. Mağara 2 bin 260 metre yüksekliğindeki Kuzkaya Tepesi’nin 2 bin 150'inci metresinde yer almaktadır.

Mağaraya 20 metre uzunluğunda, dar ve alçak bir giriş açıklığı ile girilir. Birinci bölüm yaklaşık 35 metre çapında dairevi bir formdadır. Bu bölümden, kuzeydeki teraslara tırmanarak, mağaranın ikinci bölümüne çok dar bir boğazdan, ancak sürünerek geçilir. Bu bölüm ise yaklaşık 6 metre çapında ve 3 metre yüksekliğindedir. Yerli halk, mağaranın ikinci bölümden sonra da devam ettiğini söylemektedir. Fakat burada herhangi bir geçiş yeri bulunamamıştır. Her iki bölümde de çok sayıda sarkıt ve dikit bulunmaktadır. Mağaranın, oluşumundan itibaren doğal şekliyle kaldığı ve büyük bölümüne insan elinin değmediği tahmin edilmektedir.

Kaynak: Malatya Valiliği Yayını, Malatya Kent Rehberi, İstanbul 2013, Baskı: Seçil Ofset

Malatya Gezilecek Yerler

Mağara
Polat'a kadar eski otogardan minibüsle gidilir. Sonrasında özel araç gerekmektedir.
Polat, Doğanşehir, Malatya

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 12038    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 25 Haziran 2021 Cuma