­ KIRKLARELİ ASKERE UĞURLAMA GELENEĞİ | Kültür Portalı

Kırklareli Askere Uğurlama Geleneği - Kırklareli

Gelenekler-Görenekler

Kırklareli'nde yapılan askere uğurlama törenleri oldukça hareketli geçmektedir. Askere gidecek gençler 15-20 gün öncesinden akraba ziyaretlerine giderler. Akrabalar, ziyarete gelen gençlere çeşitli yemek ikramı yaparlar. Bu ziyaretler 15-20 gün boyunca devam eder. (Demirköy İlçesi Limanköy) Bu günlerde askere gidecek gençlerin boynuna kırmızı oyalı tülbent bağlanır. Askere gidecek gençler toplu olarak birisinin elinde Türk bayrağı olacak şekilde ev ev dolaşır ve hangi haneye gidilirse o hane tarafından yardım olsun diye gençlere para verilir. (Babaeski İlçesi Karahalil Kasabası)

Askere gitmeye 1 gün kala topluca asker düğünü yapılır. Düğün masraflarını asker aileleri ortak karşılar. (Babaeski Merkezi, Çiğdemli, Katranca köyleri) Askerin silahın tetiğini tutacağı parmağına kına yakılır ve o gece davul-zurna eşliğinde tüm köy gençleri kızlı erkekli oynarlar. (Babaeski İlçesi’ne bağlı Çiğdemli, Katranca köyleri) Ertesi gün askere gidecek gençler evden çıkarken anasının, babasının, kardeşlerinin ellerini öper, Allahaısmarladık der. Bu esnada bazı köylerde (Babaeski İlçesi Ertuğrul Köyü) asker adayının başının üstünde tuz ve un çevrilir. Bunlar dul bir kadına verilir. Bu Türk inancında “Başının gözünün sadakası olsun, başına kaza bela gelmesin” dileğiyle yapılan bir gelenektir.

Evden çıkarken askerlik günlerinin su gibi geçmesi dileğiyle asker adayının arkasından su dökülür. (Demirköy İlçesi Beğendik Köyü) Köy meydanında gençleri uğurlayacak köyün insanları toplanır. Askere gidecek gençler bu meydana gelir ve tek tek büyüklerin ellerinden küçüklerin gözlerinden öperek vedalaşır. Bu esnada köy halkı tarafından askere gidecek gençlerin ellerine para sıkıştırılır. (Babaeski İlçesi Karahalil Kasabası, Demirköy İlçesi Limanköy) Genellikle asker ailelerince ortaklaşa veya isteyen asker ailelerince ayrı ayrı kurban kesilip, dua edilerek askerler uğurlanır. Bu uğurlamalarda davul-zurna çaldırıldığı da olur. (Demirköy İlçesi Hamdibey ve Balaban köyleri) Bu sırada bazı erkekler kadın kılığına girip oyun da oynamaktadırlar. (Babaeski İlçesi Nadırlı Köyü)

Çocukları askere giden ailelere komşuları tarafından “Allah Kavuştursun”a gidilir. (Babaeski İlçesi Yeniköy) Bazı asker aileleri tarafından asker çocuklarının sağ-sağlim köylerine dönmeleri için adak adanır. Asker askerliğini bitirip de köyüne döndüğünde mevlit yapılır ve adak kurban kesilir. Kişi askerliğini bitirip de köyüne döndüğü haberini ailesine müjdeleyene hediye verilir. (Kırklareli Merkez İlçe Karahamza Köyü) Askerden gelen mektuplarını da ailesine müjdeleyen kişi asker ailesinden müjde hediyesi alır.(Kırklareli Merkez İlçe Karakoç Köyü) Asker, askerliğini bitirip de köyüne döndüğünde, köylüleri asker ailesine gözü aydına giderler. (Babaeski İlçesi Yeniköy)

Telefonun yaygın olmadığı 1970-80’li yıllara kadar, askerden mektup aracılığıyla haber alınmaktaydı. Bu asker mektupları ailesi ve nişanlı ise nişanlısı tarafından evin en iyi ve güvenilir bir köşesinde saklanmaktaydı. Herhangi bir nedenle askere gidemeyen genç, bundan büyük üzüntü duymakta, askere gidenlere imrenerek bakmaktadır. Askerliğin evlenme yaşı olarak da bir dönüm noktası olduğu kabul edilmektedir. Askerliğini yapmayan gence, kız ana-babası kızını vermemeye özen gösterir. "Askerlik bitince düşünürüz" denilenerek kız isteme talepleri kibarca geri çevrilir. Kız babası, kızını isteyen genç askerliğini yapmamış ise; "Askerliğini yapsın da biraz aklı başına gelsin, burnu sürtülsün" şeklinde düşünmektedir. Askerlik bitince kız da oğlanı isterse evlenmelerine izin verilmektedir. Askerliğin çocukluktan adamlığa geçiş dönemi olduğu kabul edilmektedir.

Kaynak: Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Araştırmacısı Zekeriya Kurtulmuş tarafından derlenmiştir.

Görüntülenme Sayısı : 73086    Eklenme Tarihi : 11 Ocak 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 29 Mayıs 2020 Cuma