­ HASANDEDE KÜLLİYESİ | Kültür Portalı

Hasandede Külliyesi - Kırıkkale

Adı Hasandede Külliyesi
Mah. Köy - Mevkii Hasandede Kasabası
Adres Hasandede Kasabası
Vakfiye
Genel Tanım Camii, kare planlı olup kesme taştan yapılmıştır. Caminin batı tarafında biri camiye bitişik, diğeri bunun birkaç metre ötesinde sekizgen planlı iki adet türbe bulunmaktadır. Her iki türbe de kesme taştan yapılmıştır ve basık kubbelidir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Hasandede Külliyesi son olarak 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Kırıkkale’ye 10 km. mesafede bulunan Hasan Dede Köyü’ne ismini vermiş olan camii ve türbeler, 1014 H. ( 1605 M. ) tarihinde Hasan Dede, diğer adıyla Doğan Bey tarafından yaptırılmıştır. Doğan Bey ve çocuklarına ait türbelerin bulunduğu eser, üç yapıdan oluşmaktadır. 1191 H. ( 1777 M. ) de Mustafa Efendi, 1222 H. ( 1807 M. ) de ise Şeyh İbrahim adındaki şahıslarca onarılmıştır. Kare planlı ve tamamen kesme taştan yapılmış olan caminin duvarları kalın yapılmış olduğundan masif bir görünüşe sahiptir. Kahverengi ve hafif kırmızı renkteki köfeki taşından kesme taş tekniğiyle yapılmış olan beden duvarları üzerinde doğu, batı ve kuzey cephelerinde ikişer adet dikdörtgen pencersi bulunmaktadır. Bu pencerelerin kalın taş silmeleri üzerinde tuğladan sivri kemer içine alınarak içleri yine tuğla ile doldurulmuş alınlıklar yer almaktadır. Beden duvarları içerden dört adet büyük kemerlerle takviye edilmiş olup köşe trompları ile sekizgen kasnağa geçilmektedir. Kıble duvarı ortasında yer alan alçak kabartmalı alçı mihrabı, iç içe iki bordürle çevrilmektedir. Dış bordürü birbiri ardınca yer alan Kelime-I Tevhid yazıları ile süslenmiştir. Caminin kuzeybatı köşesinde yer alan minaret, kaide kısmının üzerine kadar kesme taş, gövdesi ise tuğladandır. Caminin batı tarafında biri camiye bitişik, diğeri bunun birkaç metre ötesinde sekizgen planlı iki adet türbe bulunmaktadır. Bunlar Hasan Dede ve çocuklarının gömülü olduğu türbelerdir. Her iki türbe de kesme taştan yapılmıştır ve basık kubbelidir. 1312 H. ( 1894 M. ) tarihinde her ikisinin de Şeyh Kadiroğlu Şeyh Veli tarafından tamir ettirildiği kitabesinden anlaşılmaktadır.
Yayın Dizini Davut OLUK
Revizyon AKTVKK