­ BAĞLIK HÖYÜK | Kültür Portalı

Bağlık Höyük - Kırıkkale

Adı Bağlık Höyük
Mah. Köy - Mevkii Kırlangıç ve Kılevli Köyleri Arasında,
Adres Balışeyh İlçesi, Kırlangıç ve Kılevli Köyleri Arasında
Vakfiye
Genel Tanım Bağlık Höyük, Kırlangıç Köyü’nü Kılevli Köyü’ne bağlayan yolun Kırlangıç Köyü yönünde, yolun sağ tarafında kalmaktadır. Bahse konu yerleşim, güneyden kuzeye doğru eğimi azalan bir yamacın üzerine kurulmuştur. Bahse konu yamaç, kuzeyden güneye doğru akan iki dere yatağının arasında kalmakta ve iki dere yatağının kuzeyde birleştiği noktada sonlanmaktadır. Yerleşim alanının üzerinde bulunan kaçak kazı çukurlarının içlerinde ve çevrelerinde çok sayıda çeşitli büyüklükteki taşların bulunması yerleşimdeki mimari kalıntıların tahrip edilmiş olduğunu göstermektedir. Yerleşim alanında yapılan yüzey araştırmasında bulunan çok sayıda seramik parçaları Eski Tunç Çağı II – III, Hellenistik ve Roma Çağlarına aittirler. Kaçak kazı çukurlarından bir tanesinde bulunan eritilmiş demir curufunun bulunması, burada maden işleyen atölyelerin varlığına işaret etmektedir.
Yapılan Onarımlar Yok
Ayrıntılı Tanımı Bağlık Höyük, Kırlangıç Köyü’nü Kılevli Köyü’ne bağlayan yolun Kırlangıç Köyü yönünde, yolun sağ tarafında kalmaktadır. Bahse konu yerleşim, güneyden kuzeye doğru eğimi azalan bir yamacın üzerine kurulmuştur. Bahse konu yamaç, kuzeyden güneye doğru akan iki dere yatağının arasında kalmakta ve iki dere yatağının kuzeyde birleştiği noktada sonlanmaktadır. Yerleşim alanının üzerinde bulunan kaçak kazı çukurlarının içlerinde ve çevrelerinde çok sayıda çeşitli büyüklükteki taşların bulunması yerleşimdeki mimari kalıntıların tahrip edilmiş olduğunu göstermektedir. Yerleşim alanında yapılan yüzey araştırmasında bulunan çok sayıda seramik parçaları Eski Tunç Çağı II – III, Hellenistik ve Roma Çağlarına aittirler. Kaçak kazı çukurlarından bir tanesinde bulunan eritilmiş demir curufunun bulunması, burada maden işleyen atölyelerin varlığına işaret etmektedir.
Yayın Dizini Davut OLUK
Revizyon AKTVKK