­ TOSYA ÇAKISI | Kültür Portalı

Tosya Çakısı - Kastamonu

El Sanatları

Tosya ilçe merkezinde elde yapılan, bir yüzü düz, diğer yüzü testere dişli, değişik ebatlarda çakılar halk arasında "Tosya Çakısı" olarak isimlendirilmektedir. Tosya çakısının bir yüzünün testere dişli olması nedeni ile, çiftçinin küçük bağ işlerinde ve ziraat alanında kullanım imkanı çok olmaktadır. Çakının sapı, manda boynuzundan önce kesilir, sonra demir törpü ile biçimlendirilir. Kesici yüzleri ise krom çelikten özel yapıldığından paslanma yapmamakta ve çok kesici olmaktadır. Aynı zamanda, mutfaklar için yüzü krom çelikten, sapı kemik veya sert ağaçtan olan değişik boyuttaki bıçaklar aranmaktadır.

Görüntülenme Sayısı : 4029    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 04 Aralık 2020 Cuma