­ YANIK KİLİSE | Kültür Portalı

YANIK KİLİSE - Kars

Adı YANIK KİLİSE
Adres KARS/SARIKAMIŞ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş HAZİNE
Vakfiye
Genel Tanım Doğu-batı istikametinde dikdörtgen planlı olarak yapılan kilise Çarlık Rusya’nın bu bölgeyi 19. yüzyılın sonunda işgal ederek yerleştiği sırada yapılmış olup, batı, güney ve kuzeyden olmak üzere 3 giriş kapısı bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Doğu-batı istikametinde dikdörtgen planlı olarak yapılan kilise Çarlık Rusya’nın bu bölgeyi 19. yüzyılın sonunda işgal ederek yerleştiği sırada yapılmış olup, batı, güney ve kuzeyden olmak üzere 3 giriş kapısı bulunmaktadır. İşgalin kalkması ile Cumhuriyetin ilk yıllarında halk evi ve sonra sinema olarak kullanılmış olması nedeniyle yapıda bazı değişikler yapılmışsa da 1970’li yılların sonunda geçirdiği yangına kadar iyi korunmuş ve bu yangınla bir hayli harap bir vaziyet almıştır. Yapının asıl girişi batıda olup, giriş bölümünde bir çıkıntı bulunmaktadır. Kapı sağ ve solunda birer pencere mevcut olup, çatı kısmında kapının üzerine gelen orta bölümde kemerli 3 penceresi bulunan ve tam alınlığında beşik çatılı üçken bölümün ortasında dairevi bir penceresi bulunan kule gibi bir kısmı mevcut olup, bunun sağ ve solunda çatı bölümü ile duvarının üzerine uzanan 4’er kemerli sağır pencere sistemleri bulunmaktadır. Kuzey tarafının ortasında çıkıntılı bir kapı, sağında ve solunda üçer adet düz penceresi olup, bunların üstünü tamamlayan sağır kemerler iptal edilmiş olup, izleri mevcuttur. Güney yanına sinema olarak tadil edildiği zaman ek bölümler yapılmış ancak orijinal durumu ise kuzeydekinin aynısıdır. Çatının doğu ucuna sonradan yapıldığı anlaşılan çatı çıkıntıları bulunmaktadır.