­ KÜMBET CAMİ (HAVARİLER KİLİSESİ) | Kültür Portalı

KÜMBET CAMİ (Havariler Kilisesi) - Kars

Adres Merkez / KARS
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Yaptıran Bagrat Kralı Abbas
Yapım Tarihi M.S. 937
Vakfiye
Genel Tanım M.S.932-937 tarihleri arasında Bagrat’lı Kralı ABAS tarafından 12 Havariye izafeten yaptırılmış bir kilisedir. Düzgün kesme bazalt taşından yonca planlı ve sivri kubbeli olarak inşa ettirilen kilisenin kubbe kasnağını oluşturan dış cephe duvarlarında 12 havariyi simgeleyen insan rölyefleri vardır. Kilise 1064 tarihinde Selçukluların Kars’ı fethetmelerinden sonra camiye çevrilmiş ancak 1878 tarihinde şehrin 40 yıllık Rus işgali altında kaldığı süre içinde yeniden kiliseye çevrilmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarından 1994 yılına kadar ibadete kapalı tutulan taşınmaz bu tarihten sonra Kümbet cami adıyla yeniden ibadete açılmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir. Haç planlı kilise günümüzde restore edilerek cami olarak hizmete açılmıştır
Rutubet C
Yapılan Onarımlar 2007 YILINDA RESTORE EDİLMİŞTİR.
Ayrıntılı Tanımı M.S.932-937 tarihleri arasında Bagrat’lı Kralı ABAS tarafından 12 Havariye izafeten yaptırılmış bir kilisedir.Düzgün kesme bazalt taşından yonca planlı ve sivri kubbeli olarak inşa ettirilen kilisenin kubbe kasnağını oluşturan dış cephe duvarlarında 12 havariyi simgeleyen insan rölyefleri vardır.Kilise 1064 tarihinde Selçukluların Kars’ı fethetmelerinden sonra camiye çevrilmiş ancak 1878 tarihinde şehrin 40 yıllık Rus işgali altında kaldığı süre içinde yeniden kiliseye çevrilmiştir.Cumhuriyetin ilk yıllarından 1994 yılına kadar ibadete kapalı tutulan taşınmaz bu tarihten sonra Kümbet cami adıyla yeniden ibadete açılmıştır.Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir.
Orjinal Kullanım Kilise

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1698    Eklenme Tarihi : 03 Mart 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 07 Mayıs 2014 Çarşamba