­ SÜMER KARS EL HALISI | Kültür Portalı

Sümer Kars El Halısı - Kars

El Sanatları

Kars ili hayvancılık bölgesi olduğundan (özellikle geçmiş dönemlerde küçükbaş hayvancılık daha yaygındı) dokumacılık  sanatı da bir hayli yaygındı. Özellikle el dokumacılığı alanında halı ve kilim, halk tarafından yaygın bir şekilde dokunmakta idi. Ancak günümüzde küçükbaş hayvancılığın azalması ile birlikte halı ve kilim dokumacılığı da yok denecek kadar  azalmıştır. Kars halısının dokuma işi uzun süren bir işlem olmasına rağmen zevkle yapılan bir el sanatıydı ama malesef günümüzde artık bu el sanatı yapılmamaktadır. Şu anda sadece geçmişte dokunmuş halı ve kilimler evlerde ve antika eşya satan mağazalarda sınırlı bir şekilde bulunmaktadır.

Kars halısı halk dilinde ''Hana'' denilen ahşap dokuma tezgahlarında sıralı ipler gerilerek dokunur. Ayrı renklerde boyanmış yün iplikler dokuma tezgahında yukarıdan  aşağı sarkıtılarak, daha önceden belirlenmiş halı desenine göre ilmek atılır. Atılan ilmikler halk dilinde ''kirkit'' denilen dokuma aracı ile  üzerine vurularak sıkıştırılır. Daha sonra sıkıştırılan ilmekler küçük bir bıçak tarafından kesilir. Bu işlem halı bitinceye kadar uygulanır.

Kaynak: Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Web Sayfası

Görüntülenme Sayısı : 2563    Eklenme Tarihi : 26 Nisan 2018 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 22 Şubat 2022 Salı