­ ÇAMLI HOCA FIKRALARI | Kültür Portalı

Çamlı Hoca Fıkraları - Karaman

Fıkralar

FIRIN KEBABI SEVMEK: Çamlı Hoca ile Matematik öğretmeni Lütfi Ulus, birgün işleri için Ankara'ya giderler o gün işlerini  bitiremeyince bir otelde aynı odada uyanır, Lütfi Ulus”u dürterek: - "Kalk len Lütfi karnım acıktı. Seninle çıkalım şöyle bir buçuk fırın kebabı yiyip gelelim." Gözlerini ovuşturarak uyanan Lütfi Ulus: - "Ama Çamlı hoca, burası Ankara hem fırın kebabı bulunmaz, bulunsa da gecenin bu saatinde açık yer olmaz." Çamlı Hoca bunu duyunca tepesi atar: - "Mesela dedik len, gubuz." der ve başına yorganı çeker başlar horlamaya. Uykusu kaçan Lütfi Ulus sabahı matematiksel hesapları ezberlemekle geçirir.

PAZAR ALIŞVERİŞİ: Çamlı Hoca elinde sepetle pazara gitmek üzere evinden çıkar. Sokağın başında komşusu Süleyman efendi ile karşılaşır. Süleyman Efendi - "Çamlı hoca nereye gidiyorsun, neler alacaksın bakalım?" Çamlı Hoca komşusunun bu münasebetsiz davranışına bozulur. Ve yanıt verir: - "Pazara alış- verişe gidiyordum, biraz şöyle öte bete, gıvır zıvır, langır, lungur van vun alacağımda."

ÖKÇE: Çamlı Hoca birgün yolda yürürken ayakkabısının ökçesi çıkar. Ayağını sürüyerek tanış bir dükkana kapağı atar. Dükkan sahibi Çamlı Hoca’yı karşısında görünce sevinerek : - "Oooo. Hocam, hangi rüzgar attı seni böyle? Şöyle otur bakalım, ne içersin çay mı , kahve mi?" Çamlı hoca’nın aklı ökçede kalmıştır. Ökçeyi eline alarak : - "Sen çayı, kahveyi boşver de bana bir ayakkabı ökçesi tamiri ısmarlarsan daha makbule geçer." der.

BAHÇE DE DERS: Çamlı Hoca, öğretmenlik yaptığı sıralarda hava günlük güneşlik olursa dershanede ders yaptırmayı hiç sevmezdi. Böyle bir gün, derse girer girmez , çocuklara sorar: - "Çocuklar bugün dersi dışarıda mı yapalım içerde mi?" Doğal olarak öğrenciler her defasında aynı yanıtı verirlerdi : - "Dışarıda yapalım hocam, dışarıda." Çamlı Hoca bunu çevresindeki dostlarına anlatırken “Çocukların istediği biçimde ders yaptırmak gerekir” diye yorumlardı.

KLORUN FORMÜLÜ: Çamlıbel Hoca İvriz İlköğretmen Okulu'nda okurken, bir gün kimya hocası tahtaya kaldırır ve bir gram klorun formülün yazmasını söyler. Çamlıbel Hoca, epeyce düşünür ve işin içinden çıkamayacağını anlayınca yanıtı yapıştırır : - "Avrupa tonlarla klorla uğraşırken, ben 1 gram klorla uğraşamam" der ve yerine oturur.

• Kaynak: Karaman Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2005)Karaman Tarihi ve Kültürü 7(7),1-118
Görüntülenme Sayısı : 1351    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 13 Aralık 2021 Pazartesi