­ TANBUR YAPIMI | Kültür Portalı

Tanbur Yapımı - İstanbul

El Sanatları

Tanbur, Klasik Türk Müziği'nin telli ve mızraplı çalgılarından biri olup ses bakımından en çok perdeye sahip olması sebebiyle ayrı bir öneme sahiptir. Yapı olarak teknelik, sap, ses tablası olmak üzere üç ana parçadan oluşur. Tanburun yarım daire şeklindeki teknelik kısmı sert ağaçlardan veya meyve ağaçlarından, ses tablası ladinden, sap kısmı ise kayın, gürgen, ıhlamur ağacından yapılır.

Tanbur yapan kişinin tanbur icra etmesi bir gerekliliktir. Günümüzde Tanburi (Tanbur icra eden kişi) sayısı az olmakla birlikte tanbur yapan usta sayısı da azdır. Fehmi Kılınçer bu alandaki özverili çalışmalarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "Yaşayan İnsan Hazinesi" olarak tespit edilmiştir.

Görüntülenme Sayısı : 7434    Eklenme Tarihi : 14 Ocak 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 29 Eylül 2020 Salı