­ KARAGÖZ OYUNU | Kültür Portalı

Karagöz Oyunu - İstanbul

Geleneksel Tiyatro

Geleneksel Türk Tiyatrosu içinde gölge oyunlarımızın ayrı bir yeri bulunmaktadır. “Karagöz Oyunu” isimli gölge oyunu bu sanatın en önemli temsillerden biridir. 17'nci yüzyıldan itibaren icra edilen Karagöz gölge oyunu, halkın sağduyusunu yansıtan bir özellik taşımaktadır. Oyundaki Karagöz ve Hacivat ana karakterler olup, karşılıklı konuşmaya ve taklide dayalı diyalogları, iki boyutlu tasvirlerin perdede oynatılmasıyla izleyiciye aktarılır. Karagöz oynatıcısına “Hayali, Hayalbaz”, yardımcılarına ise “Çırak, Yardak, Dayrezen, Sandıkka” denir. Karagöz’ün yaşatılmasını sağlayan ana kaynak, bu oyunu tek başına yürüten Hayaliler yani Karagöz sanatçılarıdır. Günümüzde pek rağbet edilmeyen bu sanatın en önemli temsilcilerinden Ünver Oral, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2018 yılında Yaşayan İnsan Hazinesi olarak kabul edilmiştir.

Görüntülenme Sayısı : 3421    Eklenme Tarihi : 14 Ocak 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 28 Ekim 2020 Çarşamba