­ İPLİKÇİ (HALİL HAMİT PAŞA) CAMİİ | Kültür Portalı

İplikçi (Halil Hamit Paşa) Camii - Isparta

Adı İplikçi (Halil Hamit Paşa) Camii
Harita No 29 L- II a
Mah. Köy - Mevkii Çelebiler Mahallesi
Adres Çelebiler Mahallesi ISPARTA
Vakfiye
Genel Tanım Isparta’nın ileri gelenlerinden Hacı Abdi tarafından H.970/M.1569 yılında yaptırılmıştır. İlk haliyle tek kubbeli bir yapı olan cami, 1725 tarihinde onarım görmüş, 1782 yılında Sadrazam Halil Hamit Paşa, caminin doğu ve batı yanına iki kanat ekletmiştir. Cami l890 ve sonraki yıllarda gördüğü onarımlarla bugünkü şeklini almıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Düzgün kesilmiş köfke taşından yapılmış olan cami kırma çatılı ve kiremit kaplıdır. İki katlı olan ve alt kat kütüphane üst kat cami olarak düzenlenen yapının bütün cephelerini, alt ve üst katın sınırını belirler şekilde bir profil dolaşmaktadır. Giriş, minare ile birlikte simetri teşkil eden çıkma olarak caminin kuzey-doğu köşesine eklenmiştir. Basık kemerli girişten merdivenlerle kütüphanenin üstünde yer alan harim kısmına girilir. Hafif enine dikdörtgen planlı harim kısmı, akantus başlıklı iki sıra altı sütun tarafından üç sahına ayrılmıştır. Ortadaki sahın diğerlerinden geniştir. Orta sahın tekne tavanlı, diğer sahınlar düz örtüdür. İki kenarı plasterli olan, mukarnas kavsaralı mihrap nişi iki kenardan bordürlerle sınırlandırılmıştır. Üst kısmında yuvarlak kemerli alınlık yer alır. Harimi aydınlatan ve dışarıda yuvarlak kemerli alınlığa sahip olan alt pencereler harim içinde sivri kemerli bir alınlığa sahiptirler ve kuzeydekiler hariç hepsinin alınlığı yazılarla doldurulmuştur. Üstteki pencerelerin kemer içleri ve mihrap üstündeki yuvarlak pencere, renkli camlarla düzenlenmiş aralarında her birinde yazılar olan madalyonlar yer almıştır. Harimin kuzey bölümünde kadınlar mahfili yer almaktadır. Buraya çıkış harime girişin güneyindeki merdivenlerle sağlanmaktadır. Ayrıca kadınlar mahfilinin altında ve batı yüzde minareye geçişi sağlayan basık kemerli bir giriş yer almaktadır. Minare Caminin kuzey-batı köşesine yapılmıştır. Minare ve girişin altlarında zamanında çeşme olarak işlev gören giriş bölümünde iki, minarenin altında üç olmak üzere sivri kemerli sağır nişler bulunmaktadır. Minare, bu kare planlı çeşme yapısının üzerinde yükselir. İki köşesi plasterli kare kaideden, köşeleri pahlı pabuç kısmına geçilir. Gövde alt bölümdeki taş bilezikte sonra dilimli bir hal alır. Bu özellik şerefe altındaki taş bilezikle son bulur. Taş bileziğin altında bir, üstünde iki sıra çini kuşak yer alır. Şerefe altı mukarnaslı ve akantus yapraklıdır. Şerefe korkuluğu geometrik oyma motifli dikdörtgen panolar şeklinde düzenlenmiştir. Petek kısmının üstünde bir sıra çini kuşak görülür. Külah iki aşamalı olarak yapılmıştır.
Ekler Rapor, Fotograf, Harita