­ MUSTAFA BİLGİN SANAT EVİ | Kültür Portalı

Mustafa Bilgin Sanat Evi - Isparta

Adı Mustafa Bilgin Sanat Evi
Mah. Köy - Mevkii Görgü Camii Mahallesi
Adres Çapar Sokak, Görgü Camii Mahallesi Yalvaç/ISPARTA
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Vakfiye
Genel Tanım Görgücami Mahallesi, Çapar Sokaktaki kerpiç ev iki katlı ve avluludur. Evi çevreleyen beden duvarları yamuk bir formda olup yapıya sonradan eklenmiştir. Duvarlara açılan üç adet pencere açıklığı modern metal malzemeden şebekeler ile kaplanmıştır. Beden duvarları boydan boya ahşap modern malzemeden saçaklarla çevrelenirken, saçakların üzeri kırma çatı ile şekillendirilmiştir. Avluya açılan dış kapıdaki çift kanatlı orijinal ahşap kapı korunmuştur. İki katlı olan kerpiç evin alt katındaki yedi adet ahşap sütun üst kattaki eyvanı taşımaktadır. Bu sütunların tamamı orijinal malzemeden olup, dört adedi kaidesi arkeolojik malzeme olan taş eserlerin üzerinde yükselmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Görgücami Mahallesi, Çapar Sokaktaki kerpiç ev iki katlı ve avluludur. Evi çevreleyen beden duvarları yamuk bir formda olup yapıya sonradan eklenmiştir. Duvarlara açılan üç adet pencere açıklığı modern metal malzemeden şebekeler ile kaplanmıştır. Beden duvarları boydan boya ahşap modern malzemeden saçaklarla çevrelenirken, saçakların üzeri kırma çatı ile şekillendirilmiştir. Avluya açılan dış kapıdaki çift kanatlı orijinal ahşap kapı korunmuştur. İki katlı olan kerpiç evin alt katındaki yedi adet ahşap sütun üst kattaki eyvanı taşımaktadır. Bu sütunların tamamı orijinal malzemeden olup, dört adedi kaidesi arkeolojik malzeme olan taş eserlerin üzerinde yükselmektedir. İki kademeli olan alt katın yer döşemesi modern taş malzeme ile yenilenmiştir. Ön kademedeki üç serbest ahşap sütun ve bir adet de duvara bitişik olmak üzere dört adettir. İkinci kademedeki üç ahşap sütun da orijinal malzeme korunmuştur. Alt kattaki yan yana bulunan iki odanın yer döşemesi modern malzemeden inşa edilmesine karşın tavan kısımları ahşap orijinal malzemedendir. Yine alt katta biri büyük diğeri küçük olmak üzere yerleştirilen pencere açıklıklarının söve ve lentoları ahşap aksamlı orijinal malzemeden olup şebekeler ise metal modern malzemeden oluşturulmuştur. İkinci kattaki yüklük(serpil) bölümünün orijinal ahşap aksamı alt kattan görülmektedir. Evin ikinci katına açılan eyvan bölümüne oniki basamaklı modern malzeme ile kurulan merdivenle çıkılmaktadır. Eyvan bölümündeki altısı serbest ikisi duvara bitişik toplamda sekiz adet ahşap orijinal sütun üst örtüyü taşımaktadır. Üst kattaki dört odanın yer döşemeleri modern malzeme ile yenilenirken, tavan ve dolaplarda orijinal malzeme korunmuştur.
Önerilen Kullanım Sanat Galeri
Ekler Rapor, Fotograf, Harita