­ KONAK | Kültür Portalı

Konak - Isparta

Adı Konak
Adres Eğirdir/ISPARTA
Vakfiye
Genel Tanım İlçe merkezinde bulunan yapı, arazi eğiminden de faydalanarak, üst sokakta iki katlı iken, alt kotta üç katlıdır. Daha önce TEKEL binası olarak kullanılan yapı, günümüzde konut olarak kullanılmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Üst yol kotundan, cephenin ortasında yer alan büyük bir pencereyle dikkat çeken bina, eskiden TEKEL binası olarak kullanılmaktaymış. Üst yol cephesinden iki katlı, ahşap hatıllı, moloz taş örgülü olan yapının zemin katı, kör duvar şeklinde iken, üst katında, cephe ortasında kapı büyüklüğünde içerlek bir penceresi ile sağ ve solda daha yüksek kodda demir şebekeli birer penceresi vardır. Sol yandan zemin kata pahlı bir şekilde kırılan köşesiyle, daha dar bir sokağa dönen yapının cephesinde iki kanatlı ahşap giriş kapısı ve hemen üzerinde demir şebekeli iki adet penceresi mevcuttur. Ahşap hatıllı, moloz taş örgülü cephede, giriş kapısı hizasında, en üst katta ahşap kaplama bir cumba ve cumbanın sağ yanında iki adet pencere görülmektedir. Sokaktan girilen avlu benzeri bir mekana açılan ve atölye olarak kullanılan bir odasıyla, binanın en alt katında bahçeye doğru bir çıkışta mevcuttur. Ara katında merdiven sahanlığına açılan ve depo olarak kullanılan iki odasından başka, bahçe cephesine doğru çıkan ve sonradan eklenen banyo-tuvalet eklentisi de görülmektedir. Asıl yaşam mekanı olan en üst katından orta sofaya iki yandan açılan ikişer odasından biri, mutfak olarak kullanılmakta olan binanın, sofasında çok sayıda pencere açıklığı ile göle bakmaktadır. Arka sokak cephesinde görülen geniş pencerenin de geçmişinde kapı olduğu, yapı konuta dönüştürülünce pencere haline geldiği öğrenilmiştir.
Bugünkü Kullanımı Konak
Önerilen Kullanım Konak