­ KALE CAMİİ (DEDEKİ PAŞA CAMİİ) | Kültür Portalı

Kale Camii (Dedeki Paşa Camii) - Isparta

Adı Kale Camii (Dedeki Paşa Camii)
Mah. Köy - Mevkii Kale Mahallesi
Adres Kale Mahallesi Eğirdir/ISPARTA
Vakfiye
Genel Tanım Kale Mahallesinde mescitten camiye çevrilmiş bir yapıdır. İnşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Son dönemlerde sıva-boya bakımı gördüğü anlaşılan yapının doğramaları da değiştirilmiş olup, yapılan boya nedeniyle özgün doku fark edilememektedir.
Ayrıntılı Tanımı Kale Mahallesinde mescitten camiye çevrilmiş bir yapıdır. İnşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Mescit iken 1980 lerde Yılanlıoğlu Şeyh Ali Ağa’nın desteğiyle cami haline getirilmiştir. 1980 den sonra “Dedeki Cami” levhası asıldı. 1480 den sonraki kayıtlarda Kale Mahallesinde “Dadeği” adında bir mescit olduğu kaydı vardır. Minaresinin üzerindeki mermer kitabeden minarenin 1960 yılında yapıldığı anlaşılmaktadır. Kare planlı yapının üst örtüsü Marsilya kiremit örtülü kırma çatıdır. Pencereleri 1/2 oranlı dikdörtgen formlu üstü kemerli olup, demir şebekelidir. Çift kanatlı bir ahşap giriş kapısı bulunan caminin son cemaat yeri bulunmamaktadır. Girişinin önüne eklenmiş betonarme bir mekan mevcuttur. Şadırvanının da yeni inşa edildiği anlaşılmakta olan yapının cephelerinden ikisi bitişik nizamda yapılmış olduğu için tamamen kapalıdır. Kültür Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğünün 17.01.1975 tarih ve 152 sayılı Genelgesi ile kültür varlığı olarak tescil edilmiştir. Söz konusu cami, Antalya Koruma Bölge Kurulunun 14.04.2007 tarih ve 1576 sayılı kararı ile Yeşilada III. Derece Doğal Sit Alanı içinde bulunmaktadır.
Önerilen Kullanım Cami
Tescil Kararı Antalya Kült. ve Tab. Varl. Kor. Böl. Kurulu’nun 19.04.2010 tarih ve 3969 Sayılı Kararıyla Tesciline
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita