­ ESKİ MAHALLE CAMİİ | Kültür Portalı

Eski Mahalle Camii - Isparta

Adı Eski Mahalle Camii
Harita No 30L IIIa
Mah. Köy - Mevkii Eski Mahalle
Adres Eski Mahalle Sokak / Yalvaç
Vakfiye
Genel Tanım Kare planlı yapı su basman kotuna kadar devşirme taşlarla örülmüş, üzeri kagir duvardır. Yapının kırma çatısı Marsilya tipi kiremitle kaplı olup geniş saçaklara sahiptir.
Yapılan Onarımlar Yakın zamanda camii yanına minare yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Kare planlı yapı su basmanın kotuna kadar devşirme taşlarla örülmüş, üzeri kagir duvardır. Yapının kırma çatısı Marsilya tipi kiremitle kaplı olup geniş saçaklara sahiptir. Kuzey cephesinde yer alan son cemaat yeri, yarı açık olup 4 ahşap sütunla taşınmaktadır. sütunlar arası yuvarlak kemerlidir. Kuzey cephenin sağ tarafında yer alan minare yakın zamanda yapılmıştır. Ana mekana girildiğinde,girişin hemen üzerinde, kuzey yüz boyunca uzanan ahşap mahfil bulunur. Mahfile, girişin batı yanından merdivenlerle çıkılır. Girişin doğu yanında, mahfil altındaki kısımda, camekanlı bir bölmeyle ayrılmış kışlık namaz kılma ve son cemaat yeri konumlanmıştır. Ana mekanın ortasında, 4 adat ahşap sütunun taşıdığı elips biçimli kubbe bulunur. Kubbe içi tamamıyla boş ve beyaz renk boyalıdır. Herhangi bir süsleme öğesi bulunmamaktadır. Kubbe dışındaki tavan düz ve ahşaptır. Ancak mihrabın önündeki bölüm farklı bir işçilikle vurgulanmış. Bu kısım, dikdörtgen bir çerçeveyle ayrılarak, balık sırtı çakılmış çıtalarla süslenmiş ve yeşil renge boyanmış. Kubbeyi taşıyan sütunlar ahşap ve köşeli gövdeli. Üst kısımlarında dar çıkıntılarla sade bir şekilde başlık oluşturulmuş. Gövde yeşil renge boyanmış. Güney yüzün ortasındaki mihrap oldukça sade bir yapıdadır. Dışta, iki yanda köşeli sütun benzeri söve ve üstte ince bir sınırlama hattından oluşan çerçeve yeşil renk boyanmıştır. İçte,yanlarda yarım yuvarlak sütunlarla, üstte düz, sade bir kemerden oluşur. Yuvarlak sütun kısımları bordo renk,mihrap içi ise beyaz renk boyalıdır. Mihrabın üst ortasında, yuvarlak formlu, vitray benzeri camlı bir pencere açılmıştır. Bu tür pencere Devlethan Camiinde de vardır. Minber, güney yüzün batı köşesinde ve batı duvara paralel uzanır. Ahşap malzemeli sade minber yeşil ve beyaz renge boyanmıştır. Girişini, bez bir perde kapatır. Cami,tek kat pencerelerle aydınlatılmış. Yüksek, dikdörtgen biçimli ve üstte kemer formlu olan pencereler, içte,duvar kalınlığı boyunca açılarak, mekana daha fazla ışık girmesini sağlıyor. Minare, camiden ayrı ve batı yüzün kuzey köşesinde, hafif çapraz olarak inşa edilmiş. Taş malzemeli minare 1995 yılında yapılmış ve iki şerefelidir. Kare bir kaide üzerinde köşeli gövdesi yükselir. Avlusu bulunmayan caminin, ön kısmında, girişin altında abdest alma yeri mevcuttur.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. BÖL. KOR. KUR.NUN 22.02.2008 Tarih/2225 ve 09.11.2007 Tarih/1978 Say. Kar.
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita