­ BÜYÜK ÇEŞME | Kültür Portalı

Büyük Çeşme - Isparta

Harita No AFYON L-24 C-3 19M-III İLAVE
Mah. Köy - Mevkii Eski Kasaba
Adres Eski Kasaba / Uluborlu
Yapım Tarihi H.636 - M.1236
Vakfiye
Genel Tanım Şehrin kuzey yamacında, hamamın üst tarafındadır. Yuvarlak kemerli bir nişin içindedir. Yapı dikdörtgen ve beşik çatı ile örtülüdür. Çeşmenin depo kısmında dikdörtgen bir delik vardır. Kitabe ortasından delinmiş ve su akıtılmıştır.
Yapılan Onarımlar Çeşitli zamanlarda.
Ayrıntılı Tanımı Dikdörtgen yapının ön kısmı yuvarlak kemerlidir. Temel kısmı blok taşlarla inşaa edilmiştir. Üst kısım moloz taşlarla örülmüş ve beton beşik çatı örtülmüştür. Haznenin ön kısmında 110 X 95 cm. boyutunda bir kitabe vardır. Kitabede: “Bu imaretteki 636 Hicri senesindeki din ve dünyanın yardımcısı, alemde Allah’ın gölgesi tanınan Keykubat’ın oğlu Fatih (Keyhüsrev) zamanında ikmal edildi. O kimse ki latif olan Allah’ın rahmetine muhtaç Abd-L Zayıf Burhanü’l- Müminindir. 636 Hicri, 1236 Miladi. Harf kalınlığı 0,02 harf uzunluğu 0,20 cm. Bu çeşmedeki diğer bir kitabe sülüs yazı ile yazılmış “essultani” kelimesidir.
Tescil Kararı KÜL. VE TAB. VAR. KOR. BÖL. KUR.NUN 07.09.1988 Gün ve 365 Sayılı Kararıyla Tesciline.
Yayın Dizini 1. Sait DEMİRDAL Bütünüyle Uluborlu-1968 2. İFA Dergisi