­ AFŞAR KÖYÜ CAMİİ | Kültür Portalı

Afşar Köyü Camii - Isparta

Mah. Köy - Mevkii Afşar
Adres Gelendost
Genel Tanım Kareye yakın dikdörtgen planlı, dört sahanlı iyi korunmuş bir camiidir.
Yapılan Onarımlar Köy Tüzel Kişiliğince onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı 14-15. yy.’a ait olduğu düşünülen söz konusu camii, kareye yakın bir plana sahip olup kırma çatılıdır. Çatı Marsilya tipi kiremitle kaplıdır. Yapı malzemesi moloz taş olup taş araları çimento derzlidir. İçte ise duvarlar sıvalıdır. Köşelerde kesme taş kullanılmıştır. Pencereler yuvarlak tuğla kemerli ve sövelidir. Pencere doğramaları alüminyum olarak yenilenmiş olup pencerelerde demir korkuluklar vardır. Camiye giriş kapısı batı duvarının kuzey duvarına yakın köşesindedir. İbadet mekanı on iki adet ahşap sütunla dört sahına ayrılmıştır. Dört sahında da doğu-batı yönünde uzanan ahşap taşıyıcı hatıllar geçmektedir. Sadece mihrabın önündeki bölümde ahşap hatıllar güney-kuzey istikametindedir. Sütunların bazıları başlıklı, bazıları başlıksızdır. Sütunların çoğu devşirmedir. Sütunlar ahşap yastıklarla ahşap kirişlere bağlanmaktadır. Kirişlerin her iki yanında konsol dizisi bulunmaktadır. Mihrap önü, zemin kotundan bir basamak yukarıdadır. Döşeme ahşaptır. Mihrap nişi, yuvarlak kemerli olup çevresinde süslemeli bir bordür bulunmaktadır. Mihrap nişinin tam üstünde bir yazı şeridi mevcuttur. Mihrabın sağında ahşap bir minber bulunmaktadır. Mihrabı ve minberi özgündür. Kuzey cephede bulunan kadınlar mahfeli U şeklinde olup ahşap kafeslidir. Altında ise son cemaat yeri bulunmaktadır. Kadınlar mahfeline orijinal çıkış son cemaat mahallinin kuzey batı köşesindendir. Ancak sonradan batı duvarına bitişik bir eklenti yapılmış olup, hem mahfile çıkış sağlanmış, hem de imam odası yapılmıştır. Kuzeybatı köşesindeki minaresi de taştan yapılmış ve özgün olup sonradan yapılan boyalarla orijinalliği bozulmuştur. Caminin kalorifer sistemi yapılarak ısıtma ihtiyacı karşılanmıştır. Köy tüzel kişiliğince her türlü bakım ve onarımı yapılmış olduğundan iyi durumdadır ve ibadete açıktır.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. KOR. KUR.NUN 10.02.2005 Gün, 246 Sayılı Kararıyla Tescil Edilmiştir.
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita