­ ISPARTA HALK OYUNLARI GİYİMLERİ - MAHALLİ ERKEK KIYAFETLERİ | Kültür Portalı

Isparta Halk Oyunları Giyimleri - Mahalli Erkek Kıyafetleri - Isparta

Giyim Kuşam

Erkeklerde, toplumsal konumlarına ve varlıklısından yoksuluna doğru yalınlaşan giysiler görülür. Üç etek, boy entarisi, keten ya da bürümcekten iç donu, iç gömlek, enteri üstüne giyilen kısa mintan, kavuk, sarık gibi başlıklarla mest ve yemeni geleneksel erkek giyimini oluşturan öğelerdir. Ayrımlar daha çok başlıklarda görülmektedir. Eşraf ve ayan takımı, bu giysiler üstüne Osmanlı sakosu ya da cüppe, başa tepesi yayvan kavuk giyer. Kavuğun üstüne abani sarık sarar. Ayağa gedik mest ve "markup" denen kırmızı-sarı-kara yemeni giyer.

Tüccarlarda boy entarisinin yırtmacı daha kısa, don ve gömlek "camedan" kumaştandır. Kavuk, düz ve "sargı burma" biçimindedir.

Esnafta entari alacadan dikilir, kumaş tiftik yünündendir. Başlık sargı burma, cüppe şayak ya da çuhadandır. Markupsa yalnız kara renktedir.

Ulemanın boy entarisi koyu renk kumaştan, don ve gömleği keten ya da bürümcekten dikilir. Mintanları kolsuz, kuşakları ince şaldandır. "Kaşmerikos" denen bir tür kumaştan "lata" (uzun gömlek), başlarına da uzun kavuk giyerler. Markupları sarı ve al renklidir. Efelerde mintanın düğmeleri yandandır. Takke üstüne ucu omuza sarkacak biçimde yazma bağlanır. Ayağa "cevizli" denen ve ceviz renginde yün çorap giyilir, dizlik takılır.

1845’te kavuğun yerini fes, Cumhuriyet Dönemi'nde ise fesin yerini şapka almıştır. Sarık entari ve cüppe kalkmıştır. Markup da yerini iskarpin ve kara lastiğe bırakmıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında yörede çok kullanılan şayak pantolon, kimi dağ köylerinde günümüzde de giyilmektedir. Yörede kadın giyimine göre, erkek giyiminde geleneksel öğeler tümüyle kalkmıştır denilebilir.

Kaynak: http://www.ispartakulturturizm. gov.tr/TR,71005/halk-oyunlari-ve-giysileri.html adresinden, 08.07.2014 tarihinde alınmıştır.

Görüntülenme Sayısı : 2382    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 16 Haziran 2020 Salı