­ KAYA MEZARI VE KÜLT ALANI | Kültür Portalı

Kaya Mezarı ve Kült Alanı - Iğdır

Adı Kaya Mezarı ve Kült Alanı
Harita No Doğubeyazıt İ.51.b.
Mah. Köy - Mevkii Yukarı Erhacı Köyü
Adres Yukarı Erhacı Köyü
Vakfiye
Genel Tanım Iğdır İli merkeze bağlı Y. Erhacı Köyü’nün doğusunda yer alan kayalık alanında yer alan tek odalı bir kaya mezarı ve bu alanın önünde kült alanı olarak kullanılan düzeltilmiş kayalık bir alan bulunan bir yapıdır.
Yapılan Onarımlar onarım yapılmamıştır.
Ayrıntılı Tanımı Iğdır İli Merkeze bağlı Yukarı Erhacı Köyü’nün doğusunda yer alan kayalık alanında yer alan tek odalı bir kaya mezarı ve bu alanın önünde kült alanı olarak kullanılan düzeltilmiş kayalık bir alan bulunan bir yapıdır. Girişi kısmen tahrip olmuş iç kısmı kabaca işlenmiştir. Duvarlarda yazı, resim niş veya orijinalinde kline bulunmamaktadır. Giriş kısmının önünde dar bir düzeltilmiş alan bulunmaktadır Giriş kısmının batısında yer alan alanda günümüzde de adakların kesildiği, mumların yakıldığı kayalık alan bulunmaktadır. Bu alanda yapılan kaçak kazılarda bol miktarda seramik parçası ortaya çıkmıştı Garip Sevid Mezarı olarak bilinen Kaya Mezarının güneyinde Kız Kalesi bulunmaktadır kaya mezarının giriş kısmı Kız Kalesine doğru bakmaktadır
Tescil Kararı Erzurum K.V.K.B.K ONAYI NO: 02/ 11/2006 gün ve 425 Sayılı Kararı