­ KARAKALE | Kültür Portalı

KARAKALE - Iğdır

Adı KARAKALE
Harita No Doğubeyazıt İ.51.b.
Mah. Köy - Mevkii Iğdır merkez
Adres Iğdır İlinde Merkeze 10 km uzaklıkta bulunan ve Aras nehrinin Türkiye Ermenistan sınırını çizen çizdiği noktada iki vadi arasında sarp kayalıklar üzerinde inşa edilen kaledir.
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Milli Emlak
Yapım Tarihi 12. yüz yılın sonları
Vakfiye
Genel Tanım kale arazisinin konumuna uygun olarak dikdörtgen bir planda yapılmıştır. Sur duvarların genişliği 1.5 metre., yüksekliği ise 4 metre kadar olup kuzey uçtaki kulenin yüksekliği 7 metre kadardır. Bu kulenin hemen doğusunda dairevi planlı dış cephesi tüf taşından yapılmış bir kule daha mevcuttur. Kale surları ile kuleler arasında kalan büyük bir alanda büyük bir yerleşim kalıntısı mevcuttur.
Yapılan Onarımlar Onarım yapılmamıştır.
Ayrıntılı Tanımı kale arazisinin konumuna uygun olarak dikdörtgen bir planda yapılmıştır. Sur duvarların genişliği 1.5 metre., yüksekliği ise 4 metre kadar olup kuzey uçtaki kulenin yüksekliği 7 metre kadardır. Bu kulenin hemen doğusunda dairevi planlı dış cephesi tüf taşından yapılmış bir kule daha mevcuttur. Kale surları ile kuleler arasında kalan büyük bir alanda büyük bir yerleşim kalıntısı mevcuttur. Özelikle Selçuklu, Urartu ve eski Tunç Çağına ait bol miktarda seramiğin görüldüğü bu alanda ayakta kalan yapı yoktur. Karakale hem Aras Nehrinin geçit veren bir noktasında hem de Iğdır ovasına açılan yolun üzerinde inşa edildiği için stratejik bir öneme sahiptir. Bölgede aynı mimari türünde örnekler mevcut olup horasan harcından inşa edilmiştir.
Tescil Kararı Erzurum K.V.K.B.K ONAYI NO: 17/03/1989 ve 128 sayılı kararı