­ GEDİKLİ KÖYÜ ŞEHİTLİĞİ | Kültür Portalı

GEDİKLİ KÖYÜ ŞEHİTLİĞİ - Iğdır

Adı GEDİKLİ KÖYÜ ŞEHİTLİĞİ
Harita No Doğubeyazıt İ.51.b.
Adres GEDİKLİ KÖYÜ TUZLUCA
Vakfiye
Genel Tanım 1919 Yılında Doğu Anadolu Bölgesinde Ermeni Taşnak Çetecileri tarafından Gedikli (Tavus) Köyünde 150 Türk kadın, çocuk, ihtiyarın şehit edildiği eski samanlık ve çevresi.
Yapılan Onarımlar Çevre düzenlemesi yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı "Asılsız Soykırım İddaları ile Mücadele" kapsamında Iğdır İli Tuzluca İlçesi Gedikli Köyü’nde 26-27 Mayıs 2003 Yılında Türk Tarih Kurumu, 100.Yıl Üniversitesi ve Kars Müze Müdürlüğünce Şehitlik Kazısı yapılmıştır İzzettin SATI isimli şahsın evinin bahçesindeki eski samanlık ve çevresinde kazı çalışmaları iki gün sürmüştür. 100'den fazla şehidin iskeletine ulaşılmış, Ayrıca şehitlikte Etnograf nitelikte giysi, takı ve mutfak kaplan da bulunmuştur. Gedikli Şehitliği 300 m'lik bir alan içerisinde bulunmaktadır. Şehitlikte bir anıt yapılması için Iğdır Valiliği çalışmalarını sürdürmektedir.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2036    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 22 Ağustos 2014 Cuma