­ TOMARA ŞELALESİ | Kültür Portalı

Tomara Şelalesi - Gümüşhane

70 dekarlık bir alana kurulu ve 1380 metre yüksekliği olan Tomara Şelalesi, 2011 yılında Tabiat Parkı olarak kabul edilmiştir. Kaynağını yer altı sularından alan şelale, yaklaşık 25 metre ve 15 metre yükseklikten gür ve görkemli bir şekilde çağlayıp yolculuğuna dar ve derin bir vadiye kıvrılarak devam etmektedir. Dağın eteğindeki çok sayıda farklı kaynaktan fışkıran bu doğa harikası, yöre halkı tarafından “Kırk Gözeler” olarak ta adlandırılmakta, manzarası kadar efsaneleriyle de dikkat çekmektedir. Sosyal ve kültürel aktivite tutkunları için halk oyunları, bayrak tepe yürüyüşü, Kros ve bisiklet yarışmaları, konser, müzik ve eğlence programlarını bünyesinde barındıran ve genellikle Temmuz ayının ilk haftası gerçekleştirilen Geleneksel Tomara Şelalesi Kültür ve Turizm Festivaline günün birinde yolunuzu düşürmenizi tavsiye ederiz.

Tomara Şelalesi Efsaneleri

Doğanın Gözyaşları

Rivayete göre; “Seydi Baba Köyü çobanı, öğle saatlerinde sürüsünü ıssız bir yerde yatırıp abdestini alıp, namazını kılarmış. Sürüyü susuz bırakıyor diye çobanı dava eden köylüler, bir gün çobanı takip etmişler. Tam öğlen zamanı çoban yine aynı ıssız yere inmiş ve elindeki deyneğini toprağa vurmuş. Çıkan suyla kendisi abdest alıp namazını kılmış sürüsü de suyunu içmiş. Çoban namazını kıldıktan sonra köylünün kendisini seyrettiğini fark etmiş. Buna çok kızmış ve kavalını bir tarafa, bıçağının kılıfını diğer tarafa savurmuş. Biri Tomara Şelalesi’ne diğeri ise Çam Oluk İlçesinin Mindaval Köyü’ne düşmüş. Kaval ile bıçak kılıfının düştüğü yerden sular fışkırmış.”       

Tomara Şelalesi'ne nasıl gidilir?

Seydibaba Köyüne 6 km,Sarıca Köyüne 7 km, Şiran ilçesine 23 km, Gümüşhane İline 113km ve Trabzon İline ise 213 km mesafede bulunmaktadır. Alana ulaşım Seydibaba ve Sarıca köylerinden yapılmaktadır. Seydibaba Köyünün güneyinde bulunan Tabiat Parkına,eşsiz manzaraya sahip Kelkit vadisinden geçilerek ulaşılmaktadır. Tabiat Parkına diğer ulaşım yolu olan Sarıca Köyü güzergahı ise, sahip olduğu vadi manzarası ve tarihi  Çakırkaya Manastırı ile görülecek yerler arasında bulunmaktadır. Bu ulaşım güzergâhları dört mevsim eşsiz manzara güzelliğine sahiptir. Tabiat Parkının Kuzeyinde, alana 1-2 km mesafede 4 adet tarihi su değirmeni bulunmaktadır. Tabiat Parkının bulunduğu Kelkit vadisinden akan Kelkit Çayı, Gümüşhane Çimen dağlarından doğarak adını aldığı Kelkit ilçesinden geçip, Sivas ve Tokat illerine uğrayıp Yeşilırmakla birleşir ve Samsun’dan Karadeniz’e dökülür. Alanın etrafındaki köyler, gelen ziyaretçilere ekoturizm faaliyetleri için büyük bir potansiyel sunmaktadır.

Tomara Şelalesi'nde Yapılacak Aktiviteler

Yayla gezileri, ekoturizm faaliyetleri, tarihi alan gezileri, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, atv, bisiklet aktiviteleri yapılabilir.

Tabiat parkı içerisinde konaklama yeri bulunmamaktadır. En yakın konaklama Şiran ilçe merkezinde bulunmaktadır. Türkiye’nin tüm illerinden, yurtdışından, komşu ilçe ve köylerden günübirlik olarak ziyaretçi almaktadır. Sezon boyu Tabiat Parkını 150.000-200.000 arasında kişi ziyaret etmektedir.

 

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 11932    Eklenme Tarihi : 27 Mayıs 2019 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 27 Mayıs 2019 Pazartesi