­ EYNESİL KALESİ | Kültür Portalı

Eynesil Kalesi - Giresun

Kale, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 23.12.1994 tarih ve 2124 sayılı karar ile koruma altına alınmıştır. Eynesil İlçesinin 2 kilometre doğusunda kayalık bir yarımada üzerinde bulunan Eynesil Kalesi’nin yapım tarihi ve yaptıranı hakkında bilgi veren herhangi bir akademik kaynak mevcut değildir. Denizin mavisi ile buluşan Eynesil Kalesi'nin güncel kaynaklarda Romalılar'dan kalma olduğu belirtir. Kale, 2001 yılında tamamlanan çalışmalarla kısmen restore edilmiştir.

Kalenin ortasında bulunan doğu-batı yönündeki duvar, kaleyi ikiye böler. Duvarın ortasında kalenin deniz tarafında kalen bölümüne geçiş veren yaklaşık iki metrelik bir açıklık vardır. Kalede su sarnıcı bulunmakta olup, eski kaynaklarda, kalede bir kilise’nin de  bulunduğundan bahsedilir. Bu kaynaklara göre kilise, ortadaki açık alanın doğu tarafındaki kayalıklara bakmaktadır. Ancak günümüzde bahsedilen bu kiliseden hiçbir bir iz kalmamıştır. Önceki yıllarda yapılan restorasyon çalışması ile aslına uygun hale getirilen tarihi kale bugün eski görünümü ile ziyaretçilerini karşılamaktadır.

Eynesil Kalesi’ne Nasıl Gidilir?

Giresun, Trabzon Karayolu üzerinde bulunan Eynesil Kalesi, Eynesil İlçesi, Boztepe  Mahallesi'nde bulunmakta olup, ulaşım sorunu yoktur. İle olan uzaklığı 81 kilometredir.

Kaynak: Giresun İl Kültür Turizm Müdürlüğü

Giresun Gezilecek Yerler

Eynesil Kalesini ve ilde bulunan diğer kaleleri ziyaretinizde Giresun'da konaklayabileceğiniz bakanlık belgeli tesislere ulaşmak için tıklayınız. Giresun'dan dönerken alabileceğiniz seyahat hatıraları için tıklayınız.

Kale
Giresun, Trabzon Karayolu üzerindedir. Giresun'a 81 kilometre mesafededir.
Sakarya Mahallesi Eynesil / GİRESUN

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 10520    Eklenme Tarihi : 10 Ekim 2019 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 17 Aralık 2021 Cuma