­ DERELİ KUZALAN-GÖKSU TRAVERTENLERİ | Kültür Portalı

Dereli Kuzalan-Göksu Travertenleri - Giresun

Giresun Dereli İlçesi'nde yer alan ve bölgede vatandaşlar tarafından "beyaz taş" olarak adlandırılan ve mineralli suların oluşturduğu Kuzalan travertenleri ile Göksu travertenleri ilgi çekmektedir.

Yaklaşık 500 hektar alana sahip Kuzalan Tabiat Parkı'nın içinde yer alan, 1800 metrelik bir alanı kaplayarak, dünyada ABD'deki Yellowstone Ulusal Parkı'ndan sonra orman içinde oluşmuş  ikinci büyük traverten bölgesi Kuzalan travertenleridir. Yöredeki en geniş alanlı traverten sahası durumundaki Kuzalan travertenlerini oluşturan esas kaynağın çevresinde zemin bütünüyle yosunlarla kaplıdır. Yosunların üzerinden süzülerek akan sular birkaç metre sonra traverten biriktirmeye başlamakta ve traverten birikimi başladıktan sonra yosunlar hızla alan kaybederek ortadan kalkmaktadır.

Kuzalan Tabiat Parkına yaklaşık 4 kilometre uzaklıktaki Pınarlar Köyü'nde yer alan Göksu travertenleri, bir proje ile oluşturulan teras şeklinde büyüklü küçüklü göletleri, turkuaz ve beyaz renkleriyle mini Pamukkale’yi andırmaktadır. Traverten, mineral değeri yüksek sodalı su ile oluşmaktadır.

Kaynak: Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Giresun Gezilecek Yerler

Tabiat Parkı
Doğa Turizmi
Giresun Dereli İlçesi'nde bulunmaktadır. Ulaşım sorunu bulunmamakta olup, ilimiz merkeze olan uzaklığı 58 kilometredir.
Pınarlar Köyü Dereli / Giresun

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 84098    Eklenme Tarihi : 31 Ağustos 2021 Salı    Güncellenme Tarihi : 06 Eylül 2021 Pazartesi