­ ÇAKRAK KİLİSESİ VE KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

Çakrak Kilisesi Ve Köprüsü - Giresun

Giresun'un Alucra İlçesi'ne bağlı Çakrak köyünde bulunan kilise, Giresun'a 90, Alucra ilçesine 47 kilometre uzaklıktadır. Rakımı 1500 metre olan ve Islahat Fermanı'nın ilanından sonra Çakrak Köyü'nde yaptırılan dört kiliseden biri olan İkinci Kilise olarak adlandırılan Çakrak Kilisesi, yöredeki Rum eserlerinden biridir. Giresun'u iç bölgelere bağlayan Yağlıdere-Alucra güzergahında olması dolayısıyla yolu kullanan vatandaşların dikkatini çeken kilise ve kemer köprü Rumların geçmişte bölgedeki yaşantıları hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktadır. Köprünün yapım tarihi ve yaptıranı hakkında bilgi veren bir kitabesi veya dönem kaynağı mevcut olmamakla birlikte malzeme kullanımı benzeri özellikleri ile 19'uncu yüzyılın ikinci yarısında inşa edildiği anlaşılmaktadır.

Yapı yığma yapım sistemiyle inşa edilmiş olup, malzeme olarak moloz taş, ince yonu taşı, kesme taş kullanılmıştır. Doğu batı yönünde dikdörtgen olma plana sahip bazilikal yapılıdır. Narteks bölümü bulunmayan yapının yarım daire şeklinde üçlü apsisi bulunmaktadır. Yapının girişi  batı cephesinde bulunmaktadır. Kuzey ve Güney cephelerinde tek sıra dikdörtgen formlu pencereler bulunmaktadır. Batı giriş cephesinde girişin üstünde üç adet, doğu apsis kısmında üç adet küçük pencere açıklığı bulunmaktadır. Yapının dış duvarlarının tamamı günümüze ulaşmıştır. Apsis bölümünün üst örtüsü dışında hiçbir alanda üst örtü bulunmamaktadır.

Kaynak: Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Giresun Gezilecek Yerler

Kilise
İnanç-Kültür Turizmi
Alucra İlçesi'nde bulunmaktadır. Ulaşım sorunu bulunmamakta olup, il merkezine olan uzaklığı 90 kilometredir.
Çakrak Köyü Alucra / Giresun

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3556    Eklenme Tarihi : 27 Ağustos 2021 Cuma    Güncellenme Tarihi : 14 Eylül 2021 Salı