­ TOPRAK TESTİ ÇÖMLEK | Kültür Portalı

Toprak Testi Çömlek - Denizli

Hammaddesi toprak olan ve toprağın çeşitli işlemlerden geçirilerek pişirilmesi sonucu elde edilen testi, bardak, küp, saksı vb. kap ve süsleme eşyaları yapımı Denizli’nin Serinhisar, Çivril, Tavas ve Sarayköy ilçelerinde çok eski yıllardan beri devam eden bir el sanatı dalıdır. Yörenin kırmızı toprağı, bardak yapımcılığına uygun olduğu ve yüzyıllardır devam eden geleneğin kuşaktan kuşağa aktarılması sonucu bu sanat dalı devam etmiş ve gelişme göstermiştir. Testi ve bardak yapımcılığı çok uzun ve zahmetli bir iş olduğundan ve teknolojik gelişmeler sonucu daha ucuza imal edilen metal, porselen ve plastik ürünlerin toprak ürünlerin mübadili olduğundan bu el sanatı yaygınlığını yitirmeye başlamıştır. Ancak, toprak güveçte yapılan yemeklerin daha lezzetli olması, toprak bardağın suyu daha soğuk tutması gibi avantajları olduğundan bu ürünlerin ayrı bir cazibesini oluşturmaktadır. Ayrıca topraktan yapılan, vazo gibi ürünlerin özel boya ve sırlama işlemine tabi tutularak bir sanat eseri haline getirilmesi de sanat tutkunlarının ilgisini çekmektedir. Pişmiş toprağın çok özel olarak sırlanarak oluşturulan figürleri ile ayrı bir sanat dalı olarak ortaya çıkan Terakota Sanatı Tavas ilçesinde devam ettirilmektedir. Toprak ürünlerinin; ev eşyası, süs eşyası ve sanat eseri olarak kullanmak üzere üretici atölyelerinden veya Denizli’nin karayolu kenarlarındaki bu ürünlerin satıldığı marketlerden satın alınması mümkündür.

Görüntülenme Sayısı : 6393    Eklenme Tarihi : 06 Haziran 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 04 Aralık 2017 Pazartesi