­ TEKİRDAĞ SOĞANI | Kültür Portalı

Tekirdağ Soğanı - Tekirdağ

Tekirdağ Soğanı

Tekirdağ yüz ölçümüne göre ekili-dikili alanları en çok olan illerden biridir. Tekirdağ'ın tarım alanları bakımından en şanslı ilçelerinden birisi Süleymanpaşa'dır. Tarıma elverişli alanların oranı yüzde 80’dir. Süleymanpaşa ilçesinde çok çeşitli ve bol ürünler alınmakla beraber ‘buğday, ayçiçeği, soğan, karpuz, kiraz ve üzüm’ önceliklidir. Tekirdağ soğanını diğer soğanlardan ayıran bir özelliği üretim şeklidir. Üretimi yıllar önce Selanik’ten gelen ata tohumla sağlanan Tekirdağ soğanının üretim döngüsü üç senede tamamlanmaktadır. Kurak şartlarda yetiştirilen bu soğan sulama yapılmaksızın yetiştirilmekte olup Tekirdağ iklimi de yetiştirilmesinde etkilidir. Ayrıca aroması, kokusu ve kuru madde oranıyla farklı bir soğan türüdür. Tekirdağ köftesine lezzetini ve aromasını veren unsurlardan biri de Tekirdağ soğanıdır.

Tekirdağ Süleymanpaşada bir süre yaşamış Edebiyatçı Reşat Nuri Güntekin'in dediği gibi;

"Annemin hatırası sade bugün değil, her zaman beni zehirleyecek...
Ne zaman çoluk çocuğumla sıcak bir odada güzel bir sofra başında yemek yesem, onun soğuk mutfaklarda ayak üstü soğan, ekmek yediğini göreceğim. Lokmalarım boğazıma dizilecek.

Evet, dünyada tam saadet olmuyor."

Tekirdağ yüz ölçümüne göre ekili-dikili alanları en çok olan illerden biridir. Tekirdağ'ın tarım alanları bakımından en şanslı ilçelerinden birisi Süleymanpaşa'dır. Tarıma elverişli alanların oranı yüzde 80’dir. Süleymanpaşa ilçesinde çok çeşitli ve bol ürünler alınmakla beraber ‘buğday,ayçiçeği,soğan,karpuz,kiraz ve üzüm’ önceliklidir.

Soğan, her ne kadar soğuk iklim bitkisi olsa da, değişik bölgelerde rahatlıkla yetişebilir. Kumlu, kirli ve geçirgen topraklarda sağlıklı büyüme gösterir.

Kaynak: Süleymanpaşa Belediyesi, Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Görüntülenme Sayısı : 3138    Eklenme Tarihi : 14 Ekim 2020 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 08 Aralık 2020 Salı