­ MALATYA DALBASTI KİRAZI | Kültür Portalı

Malatya Dalbastı Kirazı - Malatya

Malatya Dalbastı Kirazı özellikle Yeşilyurt ve Gündüzbey bölgesinde yetiştirilmektedir. 50 yıl evvel İzmit çevresinden Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne getirilerek buradan Yeşilyurt ve çevresinde yayılmıştır. İlçenin sembol meyvesi Dalbastı kirazının yetiştirilmesini teşvik için her sene  Haziran ayının son haftasında En iyi Kiraz Bahçesi ve Kaliteli Kiraz Meyvesi yarışması düzenlenmektedir ve çiftçilerimiz ödüllendirilmektedir.

Fırat Kalkınma Ajansı koordinasyonunda 2014 yılında coğrafi işaret korumasına alınmak üzere başvurusu yapılan ürünlerden biri olan Malatya Dalbastı Kirazı 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 30.04.2014 tarihinden itibaren korunmak üzere 08.12.2017 tarihinde tescil edilmiştir.

Kiraz alırken temiz, parlak ve hasarsız olmasına dikkat edin. Rengi koyu olanlar her zaman daha tatlıdır. Saklarken kirazın saplarını çıkarmazsanız ömrü daha uzun olur. Yıkamadan plastik bir kaba koyup buzdolabında saklayın ve daima yemeden hemen önce yıkayın. Buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında 1-2 saat bekletirseniz tadı daha lezzetli olacaktır. Taze kirazların 2-4 gün içinde tüketilmesi gerekir. Kirazı ayrıca derin dondurucuda da saklayabilirsiniz. Bunun için kirazın çekirdeklerini çıkarmanız gerekir. Çekirdeklerini çıkarırken çok dikkat edin zira kiraz lekesini çıkarmanız zor olacaktır. Kiraz meyvesinin ıskarta olanı, satılamayanları kurutularak değerlendirilebilir. Kiraz meyveleri taze ve kurutulmuş olarak tüketildiği gibi ayrıca, reçel, pasta,  konserve ve dondurulmuş gıda olarak da tüketilmektedir.

Görüntülenme Sayısı : 10140    Eklenme Tarihi : 27 Nisan 2018 Cuma    Güncellenme Tarihi : 29 Nisan 2020 Çarşamba