­ KÜME | Kültür Portalı

Küme - Artvin

Diğer illerde "sucuk" olarak da bilinen üzüm veya dut şırası, fındık veya ceviz içi ile yörede yapılan "kümenin" kendine has bir lezzeti vardır. Protein, yağ, B vitaminleri, fosfor ve potasyum açısından zengindir. Kan yapıcı ve beyin hücrelerini besleyici etkisi vardır. Doymamış yağ, E vitamini ve flovanoidler içerdiğin- den kroner kalp hastalığı ve kanser riskini azaltır. Mükemmel bir enerji kaynağıdır.Kümenin yapılışı Malzemeler: 3 ½ litre üzüm suyu, 4 su bardağı şeker, 3 su bardağı un, Ceviz, Fındık, İğne. İplik Yapılışı: 3 buçuk litre üzüm suyu tencereye koyulur. Üzerine 4 su bardağı şeker ve 3 su bardağı un eklenip pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırılır. Devamlı karıştırılarak koyulşana kadar pişirilir. Ceviz ve kavrulmamış fındıklar iğne yardımıyla ayrı ayrı iplere geçirilir. Pişen sosa batırılıp asılır. Sosa bulama işlemi kümeler biraz kurudukça cevizli için 2, fındıklı için 3 kez tekrar edilir. 24 saat boyunca açık havada kurutulur

Görüntülenme Sayısı : 4336    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 18 Ekim 2017 Çarşamba