­ KÖK BOYALI BAYAT KİLİMİ | Kültür Portalı

Kök Boyalı Bayat Kilimi - Afyonkarahisar

Bayat kilimleri, kirmanlarla eğrilen yünlerin kök boya ile boyanmasının yanı sıra kadınlar ve kızların el emeği, göz nurlarını katarak ortaya çıkardıkları şaheserlerdir. Bir yandan tarihten gelen sanat zevkini yansıtırken bir yandan da kalplerinden geçenleri ilmek ilmek kilime dokumuşlardır. Avşar Güzeli, Saçı bağlı , Bindallı, Hayat ağacı, Başaklı, Parmaklı, Asarcık, Kör çiçek, Bıtıraklı, Ejder halı, Örümcekli, Çamçalı, Seleser vb. gibi her birinin ayrı ayrı hikayesi olan kilimler dokumuşlar; burada kullandıkları desenler ve bu desenlere yükledikleri anlamlarla Türk kültürüne ve estetik anlayışına önemli katkılarda bulunarak yeni bir soluk kazandırmışlardır. Bayat kilimlerinde kullanılan kök boya, süpürge otu, pinar, sığır kuyruğu, palamut, boyalık otu, mazı, ceviz kabuğu, vb. bitkilerden elde edilen doğal bir boya olduğu için kilimler ışığa karşı dayanıklı olup uzun yıllar rengini muhafaza etmektedir. Kök boya ile elde edilen ana renklerin yanında nohut sarısı, deve tüyü, yavru ağzı, hardal sarısı, krom kırmızısı, ördek başı yeşil, pinar yeşili vb. gibi orijinal renkler ile boyanan kilimler yıkandığı zaman asla boyası solmaz, renkleri birbirine karışmaz; aksine yıkandıkça ve kullanıldıkça renkleri canlılık kazanır. Bayat kilimleri yün ve kirman ipi kullanıldığı için makine ipi ile dokunan kilimlerden daha kaliteli ve uzun ömürlü Patent Enstitüsü’nden patentli ilk kilim olup, kalitesini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını verdiği Garanti Belgesi ile ispatlamıştır. Bayat’ı kilimleri ile tanınan bir ilçe haline getirerek Bayat ekonomisine ve kültürüne katkıda bulunan atölye, büyük ölçüde bu amacına ulaşılmıştır. Zira bu başarılı çalışmalardan sonra Bayat ilçesi kilimleri ile tanınır hale gelmiştir.
Görüntülenme Sayısı : 6562    Eklenme Tarihi : 04 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 18 Mayıs 2017 Perşembe