­ KAYMAKLI ŞEKER | Kültür Portalı

Kaymaklı Şeker - Afyonkarahisar

Afyonkarahisar’ın ekonomisinde önemli bir yer tutan Kaymaklı şeker, 20. yüzyılın başlarında şekerci Salih Usta tarafından yapılmış bir şekerlemedir. İstenilen nitelikte bir kaymaklı şeker, kaliteli kaymaktan yapılır. Kaliteli kaymak ise, iyi besili mandalardan elde edilir. En iyi besi yemi de haşhaş küspesidir. Afyon’da haşhaş ekiminin sınırlandırılması Afyonkarahisar kaymağının kalitesinin düşmesine neden olmuştur. Kaymağın, alıcılara değişik biçimlerde sunulabilmesi amacıyla son yıllarda kaymaklı şeker yapımında kakao ve Hindistan cevizi gibi maddeler kullanılmakta, “kaymaklı lokum” gibi şekerlemeler yapılmaktadır. Bu şekilde yapılan şekerlemeler daha çok satılmasına rağmen, bu tür maddelerin katılması kaymaklı şekerin özelliğini yitirmesine neden olmaktadır. Yapılışı: Bakır bir tencereye 10 kg şeker ve 1.5-2 lt su konularak orta ateşte kaynatılır. Kaynama sırasında şekerin tamamen erimesi için sürekli olarak karıştırılır. İçine, bir başka tencerede 1 lt suda eritilmiş olan limon tuzundan 2-3 tatlı kaşığı eklenir. şurup kıvamına gelince, zeytinyağı ile yağlanmış mermer tezgaha dökülür ve soğumaya bırakılır. Ele alınabilecek şekilde soğuduktan sonra katlanıp uzatılarak halat biçimine sokulur ve beyazlaştırılır. Sonra içine 500 gr kaymak ve bir miktar vanilya eklenerek aynı şekilde yoğrulur. İstenirse kıvamı sağlamak için su katılabilir. Önceden içi yağlanmış ya da naylonla kaplı özel kaplara elle bastırılarak doldurulur. Serin yerde soğumaya bırakılan kaymaklı şeker donduktan sonra yenilebilecek duruma gelir.
Görüntülenme Sayısı : 17062    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 24 Temmuz 2017 Pazartesi