­ HELVA LOKUM ŞEKERLEME | Kültür Portalı

Helva Lokum Şekerleme - Denizli

Denizli Şehir merkezinde Kaleiçi Çarşısı ve çevresinde geçmişi yüz yıldan daha gerilere kadar uzanan, un ve şekerden yapılan lokum, tahin, şeker ve undan yapılan helva, un ve şekerden yapılan akide şekerleri, ustaların kendine has tarzları ile el yapımı şeklinde yapıldığı dükkanlarda satılmakta hatta diğer illere de gönderilmekteymiş. Önceleri tatlandırıcı olarak bal ve pekmez kullanılmaktaymış. Bu tatlılar oldukça seviliyormuş. Günümüzde akide şekerinden değişik usul ve katkılarla şekerlemelere, tahinli sade helvadan kakaolu, fıstıklı, irmik vb. bir çok çeşit helvalara, bir çok türü olan lokumlara doğru ve sürekli yeni çeşitlerin ortaya atıldığı dinamik bir tatlıcılık kültürü ve sektörü oluşmuştur. Denizli2li tatlıcıların başka şehirlerde de şubeleri olmaya başlamıştır. Denizli’li tatlıcılar halen butik üretime devam etmektedir. Üretici ve satıcı olan dükkan sahipleri aynı zamanda helva, lokum, şekerleme ustasıdır. Butik üretim biçiminde; iş sahibi ustaların bizzat doğrudan üretime katılması ve müdahalesi olduğundan tatlıların kalitesinin yüksek olmasına, sorunların anında çözülmesine, yenilik ve yaratıcılığın yüksek olmasına neden olmaktadır. Denizli tatlıcılığının gelişmesi ve önemli bir yer almasında butik üretimin payı çok yüksektir. Lokum çeşitleri, çikolata, cezerye, akide, meyve tatlıları, ezme, helva, pişmaniye, krokan gibi ürünlerin çok fazla çeşitlerinin Denizli merkezdeki üretici atölye-dükkanlarından veya çeşitli satış ünitelerinden alınması mümkündür. Ayrıca dondurmalı irmik tatlısı gibi pek çok spesiyal tatlılara da Denizli merkezde ratlanmaktadır.
Görüntülenme Sayısı : 2659    Eklenme Tarihi : 06 Haziran 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 04 Ekim 2017 Çarşamba