­ EDİRNEKARİ | Kültür Portalı

Edirnekari - Edirne

Edirnekari "Edirne işi" anlamına gelmekte olup ahşap, karton, deri gibi yüzeylere boya ve cila ile yapılan motiflerin yer aldığı bir süsleme üslubudur.

Edirnekâri, ahşap ve deri gibi malzeme üzerine boya ve cila ile yapılan motif ve kompozisyonlar halinde uygulanır. Çeyiz sandıkları, yazı çekmeceleri, para kutuları, cilt ve dolap kapaklar gibi dekoratif eserler üzerine uygulanan Edirnekâri'nin en önemli özelliği boyalarının dayanıklı olmasıdır. İlk kez Edirne'de uygulanan bu el işçiliği, daha sonra İstanbul, Bursa, Diyarbakır, Erzurum gibi Anadolu kentlerinde de uygulanmıştır. Edirne'nin kendine has diğer yöresel el işleri arasında; ağaç işlemeciliği, lake kutu yapımcılığı ve kitap kapakçılığı bulunur.

Hediyelik Eşya
Görüntülenme Sayısı : 9835    Eklenme Tarihi : 03 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 06 Haziran 2018 Çarşamba