­ DAZKIRI HALISI | Kültür Portalı

Dazkırı Halısı - Afyonkarahisar

Dazkırı halısı, ne Yahyalı gibi canlı renklidir ne de Milas halısı gibi pastel renklidir. Dazkırı halısında genellikle renklerin koyu tonları kullanılır. Halı boyları genellikle “yastık”, “seccade” veya “saf” denilen boyutlardadır. Ancak talebe göre “kelle” olarak üretimi yapılmaktadır. Desenler aslında sadece bölgeye özgü olmayıp değişik yörelerin motifleri veya desenleri aynı halıda buluşabilmektedir. Yurdumuzda kendine özgü desen ve modeli olan Dazkırı halıları geçmişte kök boya ile boyanan iplerle dokunmuştur. Dazkırı halılarının gazelli, çarklı, kalemli ve bıçaklı gibi modelleri vardır. Dazkırı halıları kaba kalite halılar sınıfına girip genelde 35x40, 30x40 kalitelerindedir. Halının ipleri el eğirmesi (kirman ) olduğundan halının kalitesi ipi eğiren kişiye göre değişir. Dokuma özelliği yönünden desenler gayet düzenlidir. Halının ebatlarına ve ipin kalınlık incelik ayarına göre tek atkı veya çift atkı kullanılmaktadır. Halının hav yüksekliği 4-5 cm’dir. Dazkırı halısında zemin genelde kiremit kırmızısıdır. Zeminde fazla açık renk kullanılmamıştır. Halıda koyu renkler hakimdir ve aynı rengin tonları kullanılmıştır. Ayrıca göbekte kökal denilen kırmızı, lacivert, cam göbeği renkleri hakimdir.

Kaynak: Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 6044    Eklenme Tarihi : 04 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 20 Şubat 2020 Perşembe