­ ÇINARCIK İŞİ ( ÇINARCIK İĞNE OYASI) | Kültür Portalı

Çınarcık İşi ( Çınarcık İğne Oyası) - Yalova

Çınarcık İşi hanı İpek, pamuklu ve keten kumaşlar üzerinde iplik çekilmesi ve doğal ipliklerle kumaşın İşlenmesi ile yapılır. Oda takımlarında, sehpa örtülerinde, yatak odalarında kullanılır. Kullanılan tüm malzemeler organik malzemelerdir. Kumaşlar el dokuması olmasına dikkat edilmektedir. Atkı ve çözgü iplikleri birbiri ile orantılı vr ölçülü olmalıdır. İpliklerde doğal renk olan ekru tercih edilmektedir. Yapısı iki sıra antika, İki sıra 1,5 crr>Hk iplik çekil hat ve 3 cm'lik yine iplik çekili alan ve aralrda yarım cm'lik kumaş bırakılarak oluşturulur, İkili hatlar ve yardımcı hatlar ana hattın etrafında simetri oluşturacak şekilde yer alırlar. Antikalar ince kumaş kumaş kumaş renginde İplikle işlenir. İş bittikten sonra ipek kozası ile zenginleştirilir. Örtü kenarına en uygun şekilde oya İle tamamanır yada pul oya İle dikilir. Antep ajurları, susma teknikleri ve kaniviçe tarzı işlerle zevke göre çalışılabilir. Bilinen tarihi olarak 70 senelik bir tarihe dayanmaktadır. Çınarcık işi yalnızca Çınarcık merkezinde yapılmaktadır. Civar köylerde ve Yalova'da pek tanınmamaktadır. Çınarcık işi eskiden her kızın çeyizinde yer almaktaydı ve çeyizin olmazsa olmazıydı. Zamanla diğer geleneksel el sanatlarımızın başına gelen Çınarcık İşininde başında geldi. Fabrikasyon ürünlerin yaygınlaşmasıyla birlikte nesilden nesile unutulmaya başladı. Son iki senedir Çınarcık Belediyesi desteğiyle Bilge Şahin tarafından açılan kurslar vasıtasıyla tekrar eski günlerine dönmektedir. İki senedir Çınarcık işi yapımı yeni bir İvme kazanmasına karşın, işi bilen ustalar yirmi yıldır İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlere ve yurtdışında Almanya, Fransa, Hollanda ve İnglltereye satılmaktadır.
Görüntülenme Sayısı : 6602    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 27 Temmuz 2017 Perşembe