­ İZZET PAŞA CAMİİ | Kültür Portalı

İZZET PAŞA CAMİİ - Elazığ

Adı İZZET PAŞA CAMİİ
Mah. Köy - Mevkii Rızaiye Mahallesi
Adres Elazığ Merkez
Vakfiye
Genel Tanım İzzet Paşa Camii, betonarme olarak yapılmış olup İzzetpaşa Caddesine bakan cephesi taş kaplama yapılmıştır. Yapının bütününde ağırlıklı olarak kubbe kemer, pandantif, sütun gibi masif yapı elemanları kullanılmıştır. Mihrap, minber, duvarlar mermerlerle kaplanmıştır. Zemin döşeme ahşap parkedir. İki minareli olan caminin son cemaat mahali ve şadırvanı mevcuttur.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Şehrin ticari yoğunluğunun fazla olduğu bir mevkide yer almaktadır. Büyük bir cemaate hitap eden yapının bütününde ağırlıklı olarak kubbe, kemer, pandantif, sütun gibi masif yapı elemanları yerinde ve güzel üslupla kullanılmıştır. Yapı iç mekânı (son cemaat dâhil) bütünüyle tezyinatlarla, süsler, kalem işleri ve çinilerle süslenmiştir. Altta ve üstte revaklı namaz kılma mahalleri kemerlerle asıl mekândan ayrılmıştır. Yuvarlak ve taş kemerler kullanılmıştır. Mihrap, minber, duvarlar (kemerler hariç) mermerlerle kaplanmıştır. Zemin döşemesi ahşap parkedir. Kapı pencere doğramaları ahşaptır. Kubbe ve kasnaktaki tepe pencerelerinde vitray cam kullanılmıştır. Dışta kubbelerin hepsi kurşunla kaplanmıştır. Ana giriş kuzey cepheden ve altıgen kubbeli son cemaat mahalli ile sağlanmıştır. Cami’nin asansörlü iki minaresi mevcuttur. Yapının kuzey doğusunda şadırvan, kuzey batısında vakfa ait bina, güney batısında Kızılay’a ait bina mevcuttur. Yapının çevresinde yeni betonarme yapılar yapılmıştır. Cami’nin alt katında kuyumcu dükkânları bulunmaktadır.
Tescil Kararı KARAR TARİHİ: 24.10.1993 KARAR NO: 1376