­ İZNİK KALESİ VE SURLAR | Kültür Portalı

İznik Kalesi ve Surlar - Bursa

Adres İznik İlçesi Çevresi / Bursa
Kültür Dönemi Roma
Kitabe Latince - Yunanca
Vakfiye Latince - Yunanca
Genel Tanım İznik çevresini kuşatan 4 kapı kapısı olan iki sıra halinde bugüne kadar tümüne yakın gelebilen 4970 m. uzunluğunda olan bir şehir koruma yapısıdır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Roma-Bizans Osmanlı Dönemlerinde çeşitli onarımlar geçirmiş ve bugünde çeşitli onarımları yapılmış bir yapıdır.
Ayrıntılı Tanımı İznik çevresini kuşatan 4 kapı kapısı olan iki sıra halinde bugüne kadar tümüne yakın gelebilen 4970 m. uzunluğunda olan bir şehir koruma yapısıdır. Bugün iki kademeli olarak şehir çepeçevre kuşatan surlar günümüze kadar korunabilmiş ender sağlam kalabilen kaleler arasındadır. Sur uzunluğu hakkında çeşitli kaynaklarda değişik rakamlar verilmiş ve 1/100 ölçekli harita ışığında 4970 m. olarak vermiş olduğu rakamın doğru olduğu söylenebilir. Süsler birbirine dik karşılıklı dört kapı yer alır. Kapı önlerinde ikinci ve üçüncü kapı ya da hisar pencereleri yapılmıştır. Bu kapılardan kuzeye açılanı İstanbul kapı doğuya açılanı Lefke kapı bu kapı Roma İmparatoru Hadrianus (117-138) 120 yılında İznik ziyareti anısına inşa edilmiştir. Yenişehir kapı ise 268-270 yıllarında yapılmıştır. Surlar M.S. 260 yılından (1421-1431) yıllarına kadar bir çok istilalara karşı yenilenmiş onarılarak takviye edilerek şehri çeşitli yağma ve tahripleri karşı koruya gelmiştir. Bu nedenle bugünkü surlarda çeşitli malzeme ve yapım tekniğini üzerinde bulundurmaktadır. Bu surların çeşitli görünümü ve bakış açıları ile başlayın gösterilmiştir.
Orjinal Kullanım Sur
Tescil Kararı 01.03.1972/6318 ve 11.02.1990/969
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7270    Eklenme Tarihi : 29 Mayıs 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 25 Eylül 2014 Perşembe