­ İZMİT GAR BİNASI | Kültür Portalı

İzmit Gar Binası - Kocaeli

Mah. Köy - Mevkii Kozluk mahallesi
Adres İstasyon Caddesi, Kozluk mahallesi -İzmit
Yaptıran Sultan Abdülaziz
Yapan Alman Mimar Otto Riter
Vakfiye
Genel Tanım Gar binası ,ambar üstü lojman ile depo binası bir bütün halinde bulunmaktadır. Neo klasik uslüpte yapılan gar binasının taş gabarisindeki mimari ve sanatsal unsurlar dönemi en iyi şekilde yansıtmaktadır.
Yapılan Onarımlar Restorasyon görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Anadolu-Bağdat demiryolunun ilk parçası olan Haydarpaşa-İzmit arasındaki 91 Kmlik bölüm 1873yılında işletmeye acıldı.1876 yılından itibaren İzmit-Anadolu demiryolunun açılması için çalışmalar başladı.1876 da İzmit demiryolu hattına rastlayan alanda yapılan kamulaştırmalarda bina bedelleri saptantı. 1908-1920 yılları arasında Alman mimar Otto Riter'e planı çizdirilen yapıda İtalyan taş ustaları çalıştırılmıştır.Yapının taş gabarisindeki mimari ve sanatsal unsurlar ile gar binası dönemin Dönemin Neo klasik özellikleri yansıtmaktadır.1999 yılında olan depremde hasar görmüştür. Kocaeli il özel idaresi tarafından tamiratı yaptırılmıştır. Eski Gar binsı amacına uygun kullanımlardan biri olan Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurul Müdürlüğü olarak kullanılmaktadır. Ambar binası:restoran hangar, ve Lojman binası, müze Müdürlüğü olarak hizmet vermektedir.
Tescil Kararı İstanbul II nolu K.T.V..K.K. nun21.01.2000 tarih ve 5478 sayılı karar ekidir.